Легендарният инвеститор Уорън Бъфет е идеален модел за подражание, независимо дали сте начинаещ инвеститор или вече преследвате финансово могъщество. Бъфет, познат с неговата холдинговата компания Berkshire Hathaway, към наши дни притежава състояние от 80.7 млрд. долара, по данни на Forbes. Оракулът от Омаха обаче не се е родил със сребърна лъжичка в устата, а е натрупал богатството си стъпка по стъпка.

Той започва със скромни капитали, само за да направи първия си милион преди да навърши 30-годишна възраст. Това красноречиво посочва, че Бъфет знае доста неща, които могат да бъдат полезни на всеки, преследващ шума на парите. Ако търсите съвет как да направите първия си милион, той е идеалният човек, чиито съвети да следвате.

Вижте съветите на Уорън Бъфет, подбрани от изданието gobankingrates.com, които ще направят пътя ви по-лек в преследване на заветния първи милион.

1. Развийте от рано предприемаческото си мислене

Като млад на Бъфет се наложило да мисли нестандартно в търсене на креативни начини да изкара пари. Той работил като разносвач на вестници и имал бизнес с машина за аркадната игра пинбол. Изводът е, че никога не сте прекалено млад, за да стартирате бизнес. Така преди да пристъпите към инвестиции на капиталовите пазари или в нещо друго, първо търсете начини да спечелите пари, които да вложите планирано в това, което смятате, че ще ви донесе успех.

Хората, които инвестират на младини, спестяват повече и се ползват по-ефективно от доходността, която им носят лихвите, казва Джошуа Уилсън от Fort Worth, базиран в Тексас партньор и ръкововител на инвестиционния офис на WorthPointe Wealth Management. „Хората, които започват рано стават финансово по-адекватни и в други области. Те са склонни да забележат по-скоро неперспективните сфери, намирайки начин да насочат финансовата си мъдрост в други области на техния живот”, казва експертът.

2. Реинвестирайте печалбите си

Ако правите пари от инвестиции, недейте да прибирате печалбата и да харчите на воля – следвайте инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет, като реинвестирате печалбите си.

В тинейджърските си години Бъфет и негов приятел започнали бизнес с машина за пинбол. Първоначалното вложение се изразявало в една пинбол машина и инвестиции за 25 долара.

Вместо да харчат всичките си печалби за неща, които вълнуват средностатистическите тинейджъри, младите бизнесмени използвали парите, за да закупят допълнителни игрални машини, докато накрая не притежавали 8 машини, разположени на различни локации.

Когато пътищата на двамата приятели се разделили, те продали бизнеса си с игрални автомати. Бъфет използвал част от парите, за да стартира свой нов бизнес.

„Чудесно е да сте оптимисти относно бизнеса, но това не винаги води до успех”, казва Нийл Напиер, изпълнителен директор и основател на KV Social, компания предлагаща маркетингови решения в сферата на социалните мрежи.

„Всеки месец отделяйте настрани между 10 и 25% от печалбите си и реинвестирайте парите в различни бизнеси”, казва Напиер. По думите му, по този начин дори индустрията да се срине, предприемачът винаги ще има защитени активи в други икономически сфери.

3. Избягвайте ненужния дълг

Популярна сентенция гласи, че за да направите пари, трябва първо да похарчите пари. Създаването на компания изисква наличието на даден капитал, като доста хора разчитат на кредити, за да разширяват фирмата си.

Уорън Бъфет съветва: избягвайте ненужния дълг.

През 1991 година в своя реч Бъфет посочва, че е виждал доста хора да се провалят „заради алкохол и ливъридж”. Тогава легендарният инвеститор използва Доналд Тръмп и някои от неговите неуспехи, за да онагледи думите си с пример.

„Той просто бе заслепен от това колко пари може да вземе на кредит, без да си дава реална сметка колко пари може да върне обратно”, казва Бъфет.

„Ако човек е умен, ще започне да прави доста пари, без да се налага да тегли заем. Никога не съм взимал на заем голяма сума пари в моя живот”, добавя Оракула от Омаха.

4. Ако се налага тегленето на заем, нека той бъде малък и евтин

Въпреки, че Бъфет предпочита да придобива компании без дълг, той все пак е използвал левъридж в случаите, когато може да повиши възвръщаемостта на собствения си капитал.

През 2010 година, в писмо до акционерите, Бъфет споменава за добрите и лошите страни на поемането на дълг.

„Когато левъриджът работи, води до увеличаване на вашите печалби. Но левъриджът води до пристрастяване. Веднъж когато се спечелят пари благодарение на неговите чудеса, много малко хора решават да се върнат към по-консервативните практики”, казва милиардерът.

Ако искате да направите първия си милион и имате нужда от заем, то взимайте само толкова от колкото се нуждаете на ниски фиксирани лихви. След това погасете заема колкото се може по-скоро.

5. Живейте скромно

Чудите се как да направите милиони като Бъфет? Не забравяйте да подражавате на неговия начин на живот, като част от инвестиционната му стратегия.

Обикновено, повечето хора харчат повече, когато печелят повече. Те влагат в подобрения на начина си на живот, купувайки къщи, луксозни коли и интересни ваканции. Бъфет обаче прави нещо друго.

Въпреки, че има милиарди, той води доста скромен начин на живот. Бъфет живее в къща намираща се в Омаха, Небраска, която купил през 1958 година за 31 500 долара, което към днешна дата се равнява на 250 хил. долара, ако изгладим инфлацията за периода. Освен това за цялата 2016 година, заплатата му като президент и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е била едва 100 хил. долара.

Колкото повече харчите, толкова повече време, ще ви отнеме да спечелите своя първи милион. Ако живеете скромно и минимализирате разходите, създавате повече възможности за спестяване и инвестиране, като по този начин увеличавате и печалбата от лихви.

6. Никога не спирайте да учите

Не се нуждаете от диплома за висше образование за да направите милиони, но според Даниел Нийри, основател и изпълнителен директор на компанията за обучение на персонал 4U Fitness, все пак трябва да храните ума си.

Това най-малкото ще ви помогне да правите разликата между различните инвестиции и бизнеси.

Бъфет може и да е жива легенда, но това не му пречи да продължава да чете за да надгражда това, което вече знае.

„Бъфет казва, че чете най-малко 4 часа на ден”, казва Нийри.

„Ако искате да сте милионери, трябва да сте най-добрите в нещо и единственият начин да го постигнете е да не спирате да храните своя ум”, добавя той.

Разбира се, средностатистическият човек едва ли може да отделя по 4 часа на ден, за да чете, но това не означава, че не може да намери други начини за набавяне на знание – посещения на семинари или онлайн курсове.

7. Заобиколете се с хора, които ви мотивират

Обградете се с хора, които са по-добри от вас, окуражава Бъфет. „Изберете съдружници, чието поведение е по-добро от вашето”, кава той.

Запомнете, хората във вашия живот могат да ви мотивират да правите добро или лошо. За да се справяте добре, копирането на успешните хора определено помага. Навярно това е причината Бъфет да се обгради с успешни хора, като Бил Гейтс, с когото са приятели от 25 години.

Това обаче не означава, че трябва да избягвате вашите разорени или не толкова успешни приятели.

Все пак, по думите на Нийри, няма как да станете милионер докато разпускате с хора, които постоянно се оправдават и ви казват, че не можете да постигнете дадени неща.

8. Не игнорирайте възможностите

Преследването на първия милион върви редом с редица рискове и често излизане извън зоната на комфорт, за което се изисква увереност. Страхът или съмнението в себе си може да се окаже голяма пречка, особено ако отхвърлите доходоносни възможности.

Възможностите не чукат на вратата всеки ден, като най-добрите инвестиционни ходове на Бъфет доказват това. В своя реч пред студентите от University of Georgia, той посочва: Възползвайте се от големите възможности в живота.

По думите му, големите възможности трябва да бъдат грабвани, тъй като в живота на човек едва ли ще има много подобни шансове.

9. Вместо заключение

Оракула от Омаха е истински модел за подражание, като започнем от неговия скромен начин на живот и стигнем до блестящите му инвестиционни решения, донесли му милиарди. Бъфет не само знае как да прави пари, но умее и да спестява.

Не е нужно всяко негово движение да бъде копирано, но извличайки полезното от неговите стратегии, може да ви постави на пътя към достигане на заветната цел – финансовата свобода.