Пред света: Добруджанската баница вече няма нищо общо с България

4724
Пред света: Добруджанската баница вече няма нищо общо с България

© Wikipedia

Добруджанската баница вече е защитен продукт на Румъния. Това съобщи пред Радио София проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН.

По думите й, съседната ни държава се бори за това от 2017 г.

„Доколкото разбирам това ще бъде пред света истинският произход на този продукт. Всички производители, които са в този географски район в Румъния, ще имат права върху продукта и съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница“, добави проф. Кочева.

По думите й, в Добруджа тази баница не се нарича добруджанска. Там е известна като добруджанска каварма.


Българската баница се нареди сред най-вкусните ястия в светаНаскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на кулинарния атлас

„На нашата интерактивна кулинарна карта, тази кавърма, разбирайте баница, е налице и това е едно поредно доказателство, че тези теренни проучвания, които ние правим, са много сигурен атестат за българския характер на някои спорни езикови и кулинарни факти“, каза проф. д-р Ана Кочева.

Тя добави, че добруджанската баница е характерна за всички български села от този регион.

Преди броени дни българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя зае пета позиция в класацията на Световния атлас на вкусовете, съобщи БНР.

Месни Заговезни - първият празник, свързан с настъпващата пролетПразникът е с плаваща дата, като тази година се пада на 27 февруари

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) шопска салата (14 позиция).

Най-старата позната форма на баница е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н. Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, обяснява още ученият от БАН.

Кулинарната карта на БАН може да разгледате тук.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Черният властелин
# 0
19:03 | 9 March 2023
Еми като е известна като "добруджанска каварма", фащайте това име и толкоз, на това ли да ви учат?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg