Продадоха на търг първите емотикони

503
Продадоха на търг първите емотикони

© Pixabay

Първите компютърни изображения на усмихнато и намръщено лице, или така наречените емотикони, бяха продадени на онлайн търг за 237 500 долара.

Те са създадени от преподавателя по компютърни науки професор Скот Фалман от университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг през 1982 г., разказват от аукционна къща Heritage Auctions.

Усмихнатото личице - The Smiley :-), и намръщеното - The Frowny :-(, днес са популярни като интернет емотикони. Представляват лесен за въвеждане графичен образ на черти на лицето, използващ само знаците на стандартна клавиатура.


На 19 септември 1982 г. професорът изплаща съобщение, в което предлага използването на символа :-) като „маркер за шега", а :-( означава "сериозен съм". Символите впоследствие придобиват и допълнителни значения, като "щастлив съм" и "нещастен съм".

Идеята на Фалман е да се избегнат онлайн спорове, които често биха избухвали в тази нова за общуване среда, в която хората не могат да използват езика на тялото или тона на гласа си, за да посочат дали коментарът им е саркастичен или сериозен.

Създаването на емотиконите от Фалман е важно не само защото внася хуманизъм, контекст и емоции върху безличните екрани, но и защото представлява първото подобие на меме култура в онлайн пространството.

Едно от най-популярните емоджита вече не е готино В последните седмици представителите на две поколение, които умело боравят с интернет, водят спорове във видеа и коментари в TikTok относно някои от запазените марки на милениалите, които вече не се считат за готини

През 1982 г., когато професорът предлага символите, университетските изследователи тъкмо започват да експериментират с ARPAnet, управляван от армията, предшественик на днешния интернет. Електронната поща вече съществува и е възможно да се изпращат съобщения по мрежата до други университети и изследователски групи.

От антропологична гледна точка, ранните пиктограми и идеограми са неразделна част от разбирането на хората за комуникация в древните цивилизации. Можем да ги проследим през шумерския клинопис и египетските йероглифи до днешните емотикони и емоджита.

Записът и точният текст на оригиналното съобщение на Фалман са загубени в продължение на почти двайсет години, но на 10 септември 2002 г. са открити от Майк Джоунс и Джеф Бърд.

Емотиконите са продадени на търга като незаменими токени. Нови собственици намират и две есета на Фалман за емотиконите, едното от които е написано през 2002 г. за двадесетата им годишнина, а другото е създадено специално за търга.

Купувачът на емотиконите е получил и рамкиран сертификат, подписан от Фалман.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg