Птиците изчезват заради глобалния икономически растеж

868
Птиците изчезват заради глобалния икономически растеж

© снимка: Pixabay

Около 100 вида птици са застрашени от изчезване заради експанзията на обработваемите земеделски площи и обезлесяването в световен мащаб, съобщава BBC, цитирайки доклад на британската организация Nature Ecology & Evolution.

Само за първото десетилетие на XXI век броят на застрашените птици се е увеличил със 7%, предупреждават учените. Основният фактор за това е разрастването на животновъдството, заедно с драстичното нарастване на площите, засадени с маслодайни култури като соята и палмите. Броят на застрашените видове доближава този на вече изчезналите птици - за последните 400 години те са 140, пише още изданието.

Изследването показва, че разрастването на световната търговия също допринася за задълбочаването на проблема и заплашва видове, които се намират на хиляди километри от мястото на консумация на съответните продукти. През 2011 година една трета от всички проблеми, свързани с биоразнообразието, в Централна и Южна Америка и около една четвърт от тези в Африка са предизвикани от потреблението на стоки и суровини на други места по света.  

Учените смятат, че тези проблеми няма как да бъдат решени без поемането на т. нар. "дистанционна отговорност". Това означава, че хората трябва да са наясно с последствията от техните покупки в супермаркета например, казва проф. Енрике Перейра от Германския център за интегрирани изследвания на биоразнообразието, базиран в Лайпциг.

По думите му потребителите трябва да разполагат с повече информация, за да знаят какво купуват и как това се отразява на околната среда и на общностите в регионите на произход.

Защо никога не виждаме малките на гълъбите?Мистерията е разбулена

"Налага се да променим настоящите модели на потребление, подхранвано от икономическия растеж. Нашият избор тук оказва сериозно въздействие на други места по света", казва Александра Маркес, която е един от авторите на проучването на Nature Ecology & Evolution. 

Учените изследват броя на птиците, които са застрашени от изчезване заради промените в естествения им хабитат, настъпили в периода от 2000 до 2011 година. Резултатите показват, че заради превръщането на все повече земи в обработваеми земеделски площи, броят на застрашените птици достига 121.

Ариел Брюнер от  BirdLife Europe смята, че проучването е поредното доказателство за това, че дисбалансите в световното земеделие и в производството на хранителни продукти са една от основните причини за екологичната криза на планетата - както за проблемите на биоразнообразието, така и за климатичните промени. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg