Щатската икономика губи по 800-900 млн. в петък 13

702
Щатската икономика губи по 800-900 млн. в петък 13

И докато някои продължават да вярват в суеверията свързани с черни котки, стълби или носят червен конец на ръката си против уроки, сред други се разпространява ново суеверие - "Видиш ли вътрешния министър Цветан Цветанов- плюй си три пъти в пазвата", показа проучване, свързано с петък 13-ти.

"Това е нов ритуал, защото винаги има риск нещо да ти се случи", смятат столичани. Суеверието, свързано с Цветанов се конкурира с традиционните суеверия, че човек трябва да се завърти три пъти или да заобиколи три улици, когато черна котка пресече пътя му, не трябва да минава под отворена стълба и да отваря чадър в затворено помещение, както и да не оставя хляба обърнат.

И докато някои треперят нещо да не им се случи на фаталната дата петък 13-ти, други се страхуват от вторник 28-ти - датата, на която пада Константинопол в ръцете на османските нашественици. Други хора пък изобщо не вярват в суеверията, свързани с фаталната дата и смятат, че това е ден като всички останали, ден, в който е важна нагласата ти рано сутринта.

В действителност е доказано, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно.

Страхът от петък 13 дори си има име и собствено научно название - трискаидекафобия. Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на "нещастния" петък 13-ти. Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол. Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество. Въпреки различните интерпретации обаче е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ия ден от месеца съвпадне с петък.

Денят Петък, 13-и е наричан още "черен петък", от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 млн. американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.

Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки). Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден.

Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него. Факт е, че небостъргачите нямат 13-ти етаж, хотелите - 13-та стая, самолетите 13-ти ред и т.н. В училище все пак не са отменили 13- ти номер, пък учениците завършват, както и не са отменени ражданията в тези дни. Може би родените на тази дата, а и в петък са по-мъдри и не са фаталисти.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg