Сиренето съдържа химичен елемент, който го има и в наркотиците, които водят до зависимост, установиха учените от Мичиганския университет.

Протеинът казеин е този, който води до пристрастяване и се съдържа във всички млечни продукти. Той ускорява опиоидните мозъчни рецептори, които са свързани с пристрастяването и контролирането на болката.

Наркотици като хероин и кокаин въздействат върху същите тези части на мозъка.

В проучването са участвали 500 студенти, които трябвало да изберат между 35 храни с различна хранителна стойност и да ги оценят по степен на пристрастеност, като посочат кое им се яде най-много и от кое най-трудно се отказват.

Авторите на проучването също установяват, че обработените храни по-често са свързани с пристрастяване. Колкото по-мазна е една храна, толкова е по-трудно да бъде отказана, показват резултатите от проучването. На челното място по скалата за пристрастяване са храните, които съдържат сирене.

Количеството казеин в млякото е малко, но за производството на един килограм сирене са необходими няколко литра мляко, което обяснява силната концентрация на химикала в сиреното.

На първо място като най-пристрастяваща храна участниците посочват пицата. Причината е именно сиренето върху нея. Останалите „силни опиати“ са шоколад, чипс, сладки и чийзбургер.