Най- пристрастяващите и най- непристрастяващите храни
Защо, когато огладнеем, ни е най-лесно да посегнем към храни като пицата, шоколада и сладоледа? Краткият отговор гласи: вероятно сте тайно пристрастени към тях, казва ново проучване, публикавано в списание PLOS One. Е, разбира се, и заради факта, че са вкусни.
Изследователи от университета в Мичиган анкетираха повече от 500 души. Те измериха предпочитанията им с помощта на скалата за пристрастеност към храна Йейл. В нея присъстват 35 храни. Оценка 1 означава, че хранителният продукт не е проблемен, а оценка 7 - че е изключително проблемен.
След проучване на оценките на анкетираните учените забелязват модел - участниците по-често определят като пристрастяващи храните, които са преработени и съдържат повече мазнини - като пица и чипс.
Според Джаклин Ландън, специалист по хранене, няма нищо необичайно и нелогично в оценките на хората. "Преработените храни повишават нивата на захарта в кръвта по-бързо и като резултат се стимулира пристрастяването към тях".
Вижте още: Каква вредна храна ядат в различните държави по света
Представяме ви топ 10 на най-пристрастяващите храни:
1. Пица 4.01
2. Шоколад: 3.73
3. Чипсове: 3.73
4. Бисквити: 3.71
5. Сладолед: 3.68
6. Пържени картофки: 3.60
7. Чийзбургер: 3.51
8. Сода: 3.29
9. Торта: 3.26
10. Сирене: 3.22
Най-слабо пристрастяващите храни:
1. Краставици: 1.53
2. Моркови: 1.60
3. Бобови изделия: 1.63
4. Ябълки: 1.66
5. Кафяв ориз: 1.74
6. Броколи: 1.74
7. Банани: 1.77
8. Сьомга: 1.84
9. Царевица: 1.87
10. Ягоди: 1.88