Собствениците на Chevrolet Volt по света са спестили един супертанкер гориво

1681
Собствениците на Chevrolet Volt по света са спестили един супертанкер гориво

През март Емануел Пробст бе един от най-добрите клиенти на бензиностанцията в своето селце, посещавайки я два или три пъти седмично, и зареждайки по един резервоар с гориво.

След като получи своя електрически автомобил с удължен пробег (E-REV) Chevrolet Volt, който бе и първият продаден в Европа, швейцарският бизнесмен вече не се нуждае от подобно нещо и не е зареждал бензин в продължение на три месеца! При сегашното ниво на цените на горивата в Европа, сметката на Емануел за бензин е намаляла с внушителните 80 процента.

Като генерален директор на JURA, известната швейцарска компания за производство на кафе и еспресо машини, Емануел използва своя Volt за придвижване от своя дом в Цюрих до работата си в Нидербухситен, както и за шофиране за удоволствие. При общия му пробег от над 2 000 км средният разход е бил 1.2 л/100 км бензин, като първите 60-80 км от всяко пътуване са били изцяло с електрическа енергия.


"Установих, че изразходвам с 80% по-малко бензин и това значително намалява общите ми разходи! По-голямата част от ежедневния ми пробег от 75 км изминавам, използвайки електрическа енергия. При движение в бавен трафик понякога успявам да пропътувам цялото разстояние, без да отделям каквито и да било емисии на вредни газове," допълва Емануел.

От старта на продажбите на Chevrolet Volt собствениците на автомобила по света са спестили общо един супертанкер с гориво. Те са изминали сумарно 65 милиона километра (40 милиона мили) изцяло с електрическо захранване – на практика това е еквивалент на 1 606 обиколки на света на електричество (всяка с дължина от 40 075 км) или 167 пътувания до Луната (всяко с дължина от 384 081 км).

Заедно шофьорите на Chevrolet Volt са спестили над 9.5 милиона литра (2.1 милиона галона) бензин или в парично изражение – над 6.5 милиона евро (8 милиона долара) кумулативно.

"Едно от нещата които обичам най-много в своя Volt е, че не се налага да ходя до бензиностанцията. В първите три месеца, откакто притежавам този автомобил съм използвал само бензина в резервоара, който бе зареден от дилъра," отбелязва Емануел Пробст.

Носителят на множество награди Chevrolet Volt получи и приза „Европейски автомобил на годината 2012”. Той изминава до 80 километра с електрическата енергия, съхранена в литиево-йонната батерия с капацитет от 16 кВтч с нулеви емисии на CO2.

Когато зарядът на батерията на Volt спадне до определено минимално ниво, се активира бензинов мотор, който задвижва генератор, произвеждащ електричество едновременно за задвижване на автомобила и поддържане на това ниво.

По този начин Volt елиминира притесненията от възможността автомобилът да спре на пътя - усещане, характерно за собствениците на електрически автомобили.

Емануел добавя: "Най-голямата полза от подобно решение, за мен се състои в това, че не е необходимо непрекъснато да изчислявам пробега, тъй като мога да пътувам, където си поискам, без да си поставям ограничения.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mohamed
# 0
08:07 | 26 July 2012
Never seen a bteter post! ICOCBW
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg