Тъй е било от памтивека!

4770
Тъй е било от памтивека!

Как ще изглежда светът след 50 години? Какво ще бъде всекидневието? Кои предмети ще ни обграждат? Тези въпроси хората са си ги задавали и преди 50 години, а прогнозите им за днешното време в повечето случаи звучат смехотворно.

Според тези прогнози, днес небето трябва да е задръстено от летящи автомобили.

Градовете ни да изглеждат като кристални структури, между небостъргачите като спагети да се преплитат въздушни железници.

Ние живеем в някакви сегменти от пластмаса, трудим се в подземни градове, прекарваме отпуската си на Луната и се храним с хапчета.

Не зачеваме деца, а ги избираме по каталог.

Най-добрите ни приятели са роботите, смъртта е мъртва, а стария велосипед отдавна сме сменили с реактивно колело, пише Дойче веле.

А сега се огледайте наоколо си.

Седите на стол - това изобретение датира от времето на египетските фараони. Носите панталон, появил се за пръв път преди 5000 години.

Идеята за кожените ви обувки ни връща назад към последния Ледников период.

Етажерката с книгите ви е от дърво - най-старият строителен материал на света. Навярно четете този текст с очила - така, както и прадядо ви.

Когато стане време за ядене, вие (пак като прадядо си) сядате край (също дървената) маса и с помощта на вилица (изобретение на древните римляни) въвеждате в устата си части от мъртви растения и животни.

Така е било от памтивека - пише Ралф Добели, автор на изключително нашумялата книга „Изкуството на ясното мислене”, в която авторът разкрива на читателите си стотици систематични мисловни грешки във всекидневието ни.

Неоманията – манията по новото, е една от тях.

Бъдещият ни домашен любимец?

Нека погледнем и напред. Как ще изглежда светът след половин век? В новата си книга философът Насим Талеб ни подава ценен спасителен пояс.

Можете да сте сигурни, пише той, че онези технологии, които са оцелели поне през последните 50 години, ще оцелеят най-малко още 50. И не се чудете, ако технологии отпреди няколко години след още няколко вече ги няма. Защо ли? Ами помислете за технологиите като за животински видове. Онова, което е оцеляло в продължение на столетия, има големи шансове да оцелее и занапред.

Когато мисли за бъдещето, всяко общество прекалено накланя везните към най-последните изобретения и чудеса на техниката. През шейсетте години на ХХ-ти век всички гледаха към Космоса и ние си представяхме, че скоро училищните екскурзии на децата ще се провеждат на Марс. През седемдесетте години на миналия век на мода излезе пластмасата и ние бяхме сигурни, че съвсем скоро ще живеем в пластмасови къщи.

Боклуците на историята

Тоест, надценяваме значимостта на новото. Философът Талеб нарича това „неомания” - мания по новото. Според него обаче последният крясък на модата заглъхва много по-бързо от очакваното. Така че всекидневието през 2062 година сигурно ще изглежда като днешното. Разбира се, навсякъде ще бъка от нови технически измишльотини, които уж използват някакви вълшебни технологии, но повечето от тези играчки ще имат кратък живот. Те бързо ще бъдат отсяти от онова, което Талеб нарича bulshit filter или (с извинение) „филтър за лайната на историята”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Shex
# 0
18:05 | 12 May 2012
Call me wind bceasue I am absolutely blown away.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg