Независимо дали предпоричтате джогинг или силови тренировки във фитнеса, увеличавайки натоварването, тялото ви вероятно ще жадува за повече протеини.

Но това не означава непременно, че трябва да консумирате повече месо или млечни продукти. Много спортисти избират алтернативни протеинови източници (като растителни протеини), за да задоволят своите нужди.

А отскоро все по-популярна става и още една тенденция – яденето на насекоми.

Оказва се, че те могат да бъдат дори по-ефективен източник на протеин от животинските продукти. Изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, показва, че „насекомите съдържат стойности между 9.96 и 35.2 грама протеин на 100 грама, в сравнение с 16.8-20.6 грама за месото“. (

Плътността на протеините обаче варира значително, в зависимост от вида на насекомите. Все пак в света има над 2100 вида годни за консумация насекоми, от които да избирате, което означава, че възможностите са безкрайни.

Щурците, някои видове мравки и брашнените червеи са най-предпочитаните, най-вече заради тяхната калоричност и протеинова плътност.

Храненето с насекоми е чудесна алтернатива за тези, които искат да намалят отпечатъка си върху околната среда. Средно ресурсите, необходими за отглеждане и производство на насекоми за храна, са значително по-малко от тези, които се изразходват за месото на животинска основа.

Освен това щурците се нуждаят от шест пъти по-малко фураж от говедата, четири пъти по-малко от овцете и два пъти по-малко от прасетата и бройлерите, за да произведат същото количество протеин. Те също така произвеждат значително по-малко парникови газове от животните и за отглеждането им е необходимо по-малко земя.

Тъй като човешката популация се увеличава, а последствията от изменението на климата стават все по-осезаеми, ако замените вашия бургер с говеждо месо за такъв, базиран на месо от насекоми, ще допринесете за по-устойчива планета.

И ако все пак ви звучи доста неприятна идеята да събирате и ядете червени, не бързайте да се отказвате. Когато проучите внимателно видовете, ще бъдете изумени от разнообразието от вкусове, които можете да намерите. Ще откриете мухи с вкус на синьо сирене, мравки с лимонова кора и гигантски водни буболечки с вкус на бонбони.

Ето няколко начина, по които можете да започнете да интегрирате протеини от насекоми във вашата диета:

  • Щурецът на прах е един от най-лесните източници на протеини, който да добавите към определена рецепта. Използвайте го за приготвяне на хляб, енергийни блокчета и печени десерти, богати на протеини. Ако не можете да намерите брашно от насекоми около вас, можете да опитате да си направите сами у дома.
  • Ядливите червеи също са относително лесни за намиране онлайн и на източните пазари. За повечето от тях не се изискват големи кулинарни умения, а просто да ги изпържите.
  • Пържените щурци са отлично допълнение към различни ястия. Можете да ги добавите върху ризото за малко повече текстура и протеини или като предястие към гуакамоле.