Това ли е много богатата дъщеря на Владимир Путин?

36302
Това ли е много богатата дъщеря на Владимир Путин?

Откакто Владимир Путин започна да бетонира контрола си на Русия през 90-те години, много от неговите приятели станаха невероятно богати.

Не и президентът обаче, според неговите поддръжници, които твърдят, че Путин е над заграбването на активи, което беляза управлението му. Според данъчната му декларация той живее скромно.

През април Путин декларира доходи от 7.65 млн. рубли (119 000 долара) за 2014 г. Той също така е собственик на два скромни апартамента и дял в автомобилен гараж.

Неговата дъщеря Катерина обаче се справя значително по-добре, подкрепена от някои от богатите приятели на президента, според Reuters.

Вижте още: Най-влиятелните хора в света през 2015 г.

След непотвърдените медийни спекулации за самоличността на Катерина, високопоставен руски служител е заявил пред Reuters, че тя използва фамилията Тихонова.

Андрей Акимов, заместник председател на руската банка Газпромбанк, твърди, че е виждал Катерина, когато е била малка и наскоро и че Тихонова всъщност е дъщеря на Путин.

Според Reuters по-рано през годината 29-годишната Катерина е определила себе си като "съпруга" на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов, който е дългогодишен приятел на президента. Шамалов е един от големите акционери в Банк Россия, която според щатските власти е личната банка на руския елит.

Като съпруг и съпруга Кирил и Катерина биха имали корпоративни активи на стойност около 2 млрд. долара, според оценки, предоставени на Reuters от финансови анализатори. Това богатство произхожда от публично обявен дял в голяма газова и петролна компания, която Кирил придобива от Генади Тимченко, друг дългогодишен приятел на Путин.

Сред активите на младата двойка е и крайбрежна вила във Франция, която се оценява на 3.7 млн. долара. Този актив Кирил придобива също от Тимченко, търговец на суровини, който познава президента поне от 90-те години.

Катерина също така се справя отлично в академичните среди и ръководи финансирани от държавата проекти в Московския държавен университет. Според Reuters по-малката дъщеря на президента е подписала договори на стойност няколко милиона долара. Няма индикации тя да е получила някаква лична финансова облага от тази работа.

Вижте още: Колко струва анцугът на Путин?

Тя заема висока длъжност в университета и помага с плана на стойност 1.7 млрд. долара за разширяване на неговия кампус. Сред официалните съветници на Катерина в университета са петима членове на вътрешния кръг на Путин, в това число двама бивши служители на КГБ, която я познават от дете. Те са служили с баща й през 80-те години, когато той е бил в Дрезден.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария, също е свързана с Московския държавен университет. Тя преследва кариера в ендокринологията.

Катерина, Мария и Кирил Шамалов са отказали коментар за Reuters. Запитан за имението във Франция, говорител на Тимченко е казал, че няма да коментира лични въпроси.

Катерина и 33-годишният Кирил са сред новото поколение руснаци, които се радват на бърз възход благодарение на родителите си с много връзки.

От Reuters са запитали официално Кремъл за това дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов. Шефът на пресслужбата на Руската федерация Дмитрий Песков е отговорил, че Кремъл не разполага с каквато и да било информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, академичната дейност, участието в определени проекти и семейното дърво на Тихонова, или за другите хора, споменати в писмото на Reuters.

"В последните години има огромно количество клюки, свързани със семейните връзки на Владимир Путин и по-конкретно на неговите дъщери. Делът на вярната информация във всичките тези публикации е забавно малък."

Катерина до голяма степен е убягвала от публичното внимание, откакто баща й става президент през 2000 г. През 2011 г. Путин споделя пред руска телевизия, че Катерина специализира японски и история в Университета на Санкт Петербург.

За нейния живот не се знаеше почти нищо друго, докато руският блогър Олег Кашин информира през януари, че по-младата дъщеря на президента работи в Московския университет и че е приела фамилията Тихонова, използвайки името на баба си Екатерина Тихонова Шкребнева.

Освен Акимов от Газпромбанк, два други източника от академичните среди, единият от Московския университет, също са потвърдили пред Reuters, че Тихонова е дъщеря на Путин.

Тихонова се занимава и с други неща, освен с академична дейност. Под същото име тя от години участва в състезание по акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и нейният партньор се класират пети на световно първенство в Швейцария.

Днес тя е член на две комисии на Руската федерация по аркобатичен рокендрол, според уебсайта на организацията. Сред спонсорите на федерацията са Сибур, Новатек и Газпромбанк – компании, които или са съсобственост, или са изцяло контролирани от приятели и сътрудници на президента. Сред тях са Тимченко, Кирил Шамалов и по-големият брат на Кирил Юри Шамалов.

Вижте още: Какви имения си построиха приятелите на Владимир Путин?

Информацията за евентуална връзка между Тихонова и Шамалов се появи по-рано през годината. Агенция RBC и блогърът Кашин информираха, че двамата са посетили Швейцария заедно.

От Reuters са получили потвърждение и от друг източник, че по време на посещението Тихонова се е представила като "съпруга" на Шамалов.

Освен къщата във Франция, която придобива от Тимченко, през 2008 г. младият бизнесмен става член на управителния съвет на Сибур Холдинг, голяма газопреработвателна компания, след като се сдобива с 4.3-процентен дял в нея.

През 2014 г. той продибива допълнителни 17% в Сибур от Тимченко и става член на борда на директорите. Тимченко познава Путин поне от времето, когато настоящият президент е заместник-кмет на Санкт Петербург през 90-те години.

21-процентният дял на Шамалов в Сибур се оценява на около 2 млрд. долара, а може би и повече, според трима финансови анализатори.

Цената, която плаща Шамалов за дела си в Сибур, не е ясна, както и откъде е взел средства, за да купи акциите. В интервю за Коммерсант през август Шамалов твърди, че е купил дела на пазарни цени и че е взел пари назаем за това, без да уточнява колко или откъде. Говорител на Шамалов е отказал да отговаря на Reuters.

За разлика от издигащото се младо руско поколение, Владимир Путин остава член на средната класа, според данъчната му декларация. Освен заплата си, той е обявил, че притежава апартамент в Москава и друг в Санкт Петербург. Путин няма имоти в чужбина.

Говорителят на Путин нееднократно е опровергавал твърденията, че луксозното имение, построено на брега на Черно море и известно като "Дворецът на Путин", всъщност е предназначено за президента. Reuters информира през миналата година, че строежът е бил отчасти финансиран от Николай Шамалов, баща на Кирил, човекът, който дъщерята на президента определя като неин съпруг.

След излизането на публикацията на Reuters от Газпромбанк пуснаха съобщение, в което се казва, че Андрей Акимов не е потвърждавал самоличността на Тихонова. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Алексей
# 0
23:08 | 1 August 2019
Перезвоните мне пожалуйста 8(904)332-62-08 Алексей.
Алексей
# 1
10:07 | 21 July 2019
Перезвоните мне пожалуйста 8(812)454-88-83 Нажмите 1 Спросите Вячеслава.
Алексей
# 2
14:06 | 10 June 2019
Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(953)367-35-45 Антон.
Алексей
# 3
08:06 | 10 June 2019
Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(812)642-29-99 Антон.
Алексей
# 4
21:06 | 8 June 2019
Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(953)367-35-45 Антон.
Антон
# 5
17:05 | 23 May 2019
Перезвоните пожалуйста по номеру 8 (953)367-35-45 Антон.
Антон
# 6
03:05 | 23 May 2019
Перезвоните мне пожалуйста 8 (812) 642-29-99 Антон.
От мсоква проверили подават кротко
# 7
11:11 | 16 November 2015
Примерно Ленин / Владимир Улянов е загубил над 9 пенталиона тогавашни живи долара само за неколко години до 1921 година
От мсоква проверили подават кротко
# 8
11:11 | 16 November 2015
Примерно Ленин / Владимир Улянов е загубил над 9 пенталиона тогавашни живи долара само за неколко години до 1921 година
Без поздрави
# 9
11:11 | 16 November 2015
За негова чест оабче успя да спести на великата нация Московско славянско Болгарска над сто милиарда живи евра смао с решението да спре изграждането на "Южнио Поток". .Иначе чрез глубоки нарко пси препрограмиранiя на газпромаджии бяха измамили Москва да се набута срещу охраната на морета и океан с нагло престъпен недопустим градеж увреждащ тежко най охраняваното море в целия свят. Samo с това решение като жив човек има право поне на няколко ефективни процента от иконом ефекта или на около 10 милиарда живи евра.. За съжаление заради оставяне на НАша Украйна в ръцете на нагли терористи и нарочно наркоманизирани губи лично около 9 пенталиона живи долара сегодняшни..досега най вероятно негови наследствени имения на Солнцето ще ги конфискуват скоро за д а увъзмездят милиони съветски хора тежко увредени в Украйна ..подобни мерки вече са стартирали и срещу други на власт вкл Обама и Меркел..
Pozdrawi
# 10
11:11 | 16 November 2015
Вовата го докарахме след тестове от 2068 година обратно в миналото... Сиромаха сега са го презобили както всички уж евролидери с цел нагло ограбване на велики нации..
D
# 11
18:11 | 15 November 2015
Ръсенето на лъжи също ли се смята за свобода на словото ? А Fasebook блокира профили за казване на истината ! *бах ти скапания свят !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg