Как един професионален дегустатор на вино остава трезвен през деня?

Ако питате отговарящата за качеството на вината в Moet & Chandon Мари-Кристин Ослен, водата е най-добрият й приятел.

В някои дни на нея й се налага да дегустира до 50 вина, казва тя пред CNBC, отбелязвайки, че няма "нормални дни" във винарната, която е собственост на конгломерата за луксозни стоки LVMH.

Базирана във френската провинция Шампан, откъдето идва и името на популярната напитка, Moet & Chandon може да се похвали с 1 200 хектара лозя – най-големите в региона.

Те обаче задоволяват едва 25% от нуждите на марката и затова компанията работи с 450 земеделци в региона, чрез което си осигурява достъп общо до 5 000 хектара.

"Разполагайки с най-голямото предлагане, ние имаме капацитета да създаваме постоянно едни и същи вина всяка година," казва Ослен.

В края на първоначалния етап на ферментацията във винарната има "близо 800 различни вина за дегустация," обяснява тя. "Ние успяваме да поддържаме качеството, защото разполагаме с голям избор. Когато имаш 800 вина, можеш да намериш нещо добро."

Тази година бе по-трудна за Шампан заради дъждовното време през август, отбелязва тя.

"Ние работим като екип, така че нямаме един човек, който да е официалният дегустатор, но всички ние трябва да имаме съгласие по отношение на вкуса, за да поддържаме високите стандарти," казва Ослен, добавяйки, че окончателното решение се взима от главния технолог на Moet Беноа Гуе.

И така, какво е необходимо, за да може човек да стане дегустатор?

"Любопитство и страст: Човек трябва да разбира специфичностите на всяка година," казва Ослен, която е изучавала управление на качеството и се е научила на дегустация по време на работата. Не е задължително човек да има опит като сомелиер, казва тя.

Докато дегустира, Ослен търси три отличителни фактора, които определят стила на Moet: "плодов вкус, съблазнителна палитра и елегантна зрялост."

Ако имаме какъвто и да било вкус на окисляване или големи балончета, това са признаци на лоша партида, обяснява тя.

Цената на Moet

Става въпрос за вниманието към детайла.

Най-добрите вина от всяка реколта се съхраняват в резерв за две или три години - процес, който запазва плодовия вкус.

Moet произвежда вината си от три сорта грозде — шардоне, пино ноар и мюние, а гроздовете се обират "в най-добрия ден с идеалния баланс от киселинност и захар," казва Ослен.

С цел природосъобразност, Moet използва възможно най-малко химикали и вода, прилага техники с нулеви отпадъци и създава екологични бутилки и етикети, казва Ослен.