През последното десетилетие Центърът за хранителни политики на Hunter College NYC анализира редица храни, сервирани на борда на различни авиокомпании, за да определи здравето и качеството на закуските.

Тази година екипът от изследователи насочи вниманието си към водата, използвана в самолетите - и резултатите са обезпокоителни.

Водата, която авиокомпаниите използват за приготвяне на кафе и чай, както и водата, излизаща от кранчето в тоалетната, може да бъде опасна, сочи проучването на Airline Water Study за 2019 г.

Изследването класира 11 основни американски превозвачи и 12 регионални авиокомпании по качеството на водата, която те предлагат на борда на своите полети.

Само в три авиокомпании - Alaska Airlines, Allegiant Air и Hawaiian Airlines, водата е относително чиста.

Качеството на питейната вода в самолета зависи от редица фактори – от това каква вода се внася, през оборудването за пренос на вода, до поддръжката на бордовата водна система.

По принцип всяка авиокомпания трябва да изпраща данни за водата, която е на борда й, но за експертите този самоотчет не е правилният метод, за да се регулира наличието на бактерии.

Авторите на доклада съветват да избягвате да пиете чай, кафе или вода, които не са от затворена бутилка, както и да миете ръцете си в тоалетната.

И ако от първите две можете да се откажете, следва въпросът – как така да не мием ръцете си? Експертите препоръчват да използваме собствен дезинфектант, който да си носим, или антибактериална кърпа.

А що се отнася до кафето и чая, ще трябва да изчакате, докато слезете.