Тя покори Еверест, сега иска да промени закони в Саудитска Арабия

4462
Тя покори Еверест, сега иска да промени закони в Саудитска Арабия

© Pixabay.com

Раха Мохарак е изкачила някои от най-високите върхове в света – от Аконкагуа в Аржентина до Килиманджаро в Танзания. Преди четири години тя стана първата саудитка, която изкачи Еверест.

Сега Раха се опитва да преодолее ново препятствие – да промени законите и стигмите, заради които саудитските жени не могат да практикуват спорт. Мисията й е да повиши информацията, да говори в училищата и дори да пише във форуми за мъже в Саудитска Арабия.

Тя изтъква ползите за здравето – липсата на упражнения е свързана със затлъстяване, депресия, диабет, чупливи кости, недостиг на витамини и други проблеми.

„Наистина опитвам да променя това мислене, че спортът е само за момомчета, че спортът е само футбол, медали и победи“, казва 31-годишната Мохарак в интервю за
CNNMoney. “Това не е вярно. Кой родител няма да поиска детето му да расте здраво?“, пита тя.

Според нея много саудитски жени имат тези здравословни проблеми, защото не им позволяват да спортуват на обществени места. Спортът е смятан за забавление, в което жените нямат право да участват, а предизвикателността на някои спортни екипи създава проблем.

Освен това саудитските училища, които са разделени по пол, спират да предлагат физическо възпитание на момичетата още преди да стигнат до средното училище. Само момчетата могат да спортуват в училището си след достигането на определена възраст.

Пътуването на самата Мохарак е изпълнено с редица предизвикателства. Тя трябвало да убеди баща си да й позволи да се катери и по думите й, това било по-плашещо от мисълта за Еверест.

Когато се насочила към алпинизма, тя трябвало да тренира извън Саудитска Арабия, защото страната не позволявала достъп на жените до спортни зали. През февруари правителството в страната съобщи, че ще започне да предоставя лицензи за зали, предназначени само за жени.

„Започнах да се катеря, защото не исках да ми се случи това, което очаквах да ми се случи. Това означава, че съм направила нещо различно и съм променила мисленето. Няма да ви критикуват, ако влизате в калъпа. Ще получите критики, ако сте различни“, казва Мохарак.

В крайна сметка, тя получила помощ от баща си, който финансирал голяма част от експедициите й. Алпинизмът е скъпо хоби и Мохарак знае добре, че щеше да й е трудно да се изправи срещу нормите в обществото, ако не беше толкова привилегирована. Поради това смята за свое задължение да кара другите да местят граници.

Няма да е лесно. Наред с бариерите пред спорта, саудитските жени не могат да шофират и да гласуват и нямат право да учат, пътуват, работят и да се женят без разрешението на мъж.

Хюман Райтс Уоч се стреми да накара държавите с репресивно управление да постигнат по-голям напредък в равенството между половете, особено в страни, които искат да са домакини на Олимпийски игри и Световно първенство по футбол и следователно се стремят да направят добро впечатление.

Минки Уордън, директор на отдел „Глобални инициативи“ в Human Rights Watch, казва, че използва спорта, за да защитава човешките права. „Спортът не е творение на дявола. Спортът е стъпка към здраве, успех, лидерство, икономически възможности“, казва тя.

Уордън дава пример с Катар, която заради опитите си да стане домакин на международни турнири, разшири правата за спортуване на жените и момичетата. Страната ще приеме Световното първенство по футбол през 2022 г.

За сметка на това, когато Саудитска Арабия кандидатства през 2015 г. за домакинство на Олимпийски игри, тя предложи мъжете да се състезават в Саудитска Арабия, а жените – в Бахрейн. Международният олимпийски комитет отказа това предложение за полово разделение на Олимпиада.

Саудитска Арабия реформира икономиката, давайки права на жените Саудитска Арабия предприема стъпки за повече права на жените, като опит да намали зависимостта на икономиката си от петрола

През 2012 г. Саудитска Арабия изпрати две жени на Олимпийски игри, а през 2016 г. - четири. Уордън казва, че забраната жените да спортуват се равнява на пропуснати печалби за цели индустрии.

Фитнес центровете и спортната екипировка за жени са голям бизнес. Същото важи и за продажбите на билети – жените в Саудитска Арабия не могат да влизат на стадиони или да купуват билети.

Но за да може една страна да развие спортна инфраструктура за жени, те трябва да могат да практикуват спорт като момичета, казва Уордън. „Не можете просто да потупате някое момиче по рамото и да кажете: „Ти си бегачка“, допълва тя.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg