Тютюнопушенето на открито вече е забранено на много места в Милано

4917
Тютюнопушенето на открито вече е забранено на много места в Милано

© Pixabay.com

От днес в Милано влиза в сила забрана за пушене на редица публични места на открито.

Пушенето на разстояние от 10 метра от други хора вече е забранено на автобусните и трамвайните спирки, както и в парковете и зелените площи в града, на спортните площадки и местата за отдих, на детските площадки, на стадионите и на гробищата.

Италия беше първата страна в ЕС, която въведе забрана за пушене на закрити публични места през януари 2005 г.


Милано пък сега се превръща в първия италиански град, който въвежда толкова всеобхватна забрана за пушене на открито, която е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха и борбата с климатичните промени.

Други планирани ограничения, които ще влязат в сила на различни етапи през следващите три десетилетия, са насочени към фактори, като вредните емисии от автомобилите и горивата за отопление.

Защо Милано?

Милано е един от най-гъсто населените италиански градове, а районът около него е с най-високите нива на замърсяване на въздуха в Западна Европа.

Според общинския съветник Марко Граниели забраната цели две неща – да намали нивото на фините прахови частици (ФПЧ10) във въздуха, което в момента е доста над лимита за Европа, и да предпази здравето на хората.

Цигареният дим съставлява 8% от фините прахови частици в града.

Забраната, която не включва електронните цигари, беше приветствана както от пушачи, така и от непушачи. "Това е едно много важно решение да покажем уважение едни към други", казва пред BBC Джулио, който е лекар.

Емануела, която е пушач, счита забраната за необходима стъпка: "Всички знаят, че цигарите причиняват рак, така че хората не би трябвало да са принудени да вдишват нашия дим."

1500 евро глоба в Гърция, ако пушиш в колатаС глоба от 1500 евро и отнемане на шофьорските права за един месец са заплашени шофьори, които пушат, докато управляват превозно средство

Милано беше един от най-тежко засегнатите от COVID-19 градове, а според нея пушачите увеличават риска от предаване на болестта, като свалят маските си.

Какво се случва със забраните за тютюнопушене на други места в Европа?

  • Правителството на Финландия планира да освободи страната от цигарения дим до 2030 г. На практика властите се стремят да ограничат тютютнопушенето до 5% от населението
  • В Латвия със закон е забранено тютюнопушенето в училищата, парковете и общите части в блоковете, както и в присъствието на деца
  • -Швеция забрани тютюнопушенето на публични места в близост до детски площадки, железопътни станции, както и в ресторанти, и барове
  • -В Англия управляващите обещаха да сложат край на тютюнопушенето до 2030 г. В Шотландия крайната цел е 2034 г.

Какви са забраните в Италия?

  • Град Алгери в Сардиния забрани тютюнопушенето на плажове или на 20 метра от езерата
  • Флоренция забрани пушенето в близост до детски площадки и може скоро да последва Милано със забрана за автобусните спирки
  • В Тренто на гражданите е забранено да пушат, докато чакат обществения транспорт

21-годишната студентка Каролина смята, че идеята е добра заради околната среда, но мисли, че ще е трудно да се промени "навика на италианците да пушат, където си искат."

Глобата за нарушение ще е 40 евро, но ако не се събира, повечето хора ще игнорират забраната, смята тя. "Единственият начин хората да бъдат накарани да спазват правилата е чрез санкции. И казвам това като пушач."

Частичната забрана за тютюнопушене на открито е първата стъпка към пълната забрана, която ще влезе в сила през януари 2025 г. и ще забрани цигарите на 10 метра от други хора навсякъде, в това число и в баровете и ресторантите на открито.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg