Грейс Смит казва, че успяла да откаже алкохола, но да откаже цигарите й изглеждало невъзможно.

През 2011 г. 25-годишната тогава Смит имала стресираща работа, в която се занимавала с набирането на средства в Ню Йорк.

"Нямах никакви здравословни механизми за справяне със стреса," казва тя пред BBC. "Един от начините, по които се справях с всичкия стрес и безпокойство, беше като купонясвах.

"Живеех в Долен Ийст Сайд, а всичките ми приятели правеха същото – работехме много здраво по цял ден и купонясвахме здраво вечер. Това ми се отрази наистина сериозно физически и психически."

Смит осъзнава, че трябва да започне да се грижи за здравето си, затова спира с купоните и с алкохола. Тя обаче била заклет пушач и не можела да откаже цигарите, въпреки че опитвала с дъвки, лепенки и ненавижданото от всички "спиране изведнъж ".

В крайна сметка, нейна приятелка й препоръчва да опита с хипноза. "Бях много скептично настроена," казва Смит. "Не знаех дали да очаквам люлеещи се часовници или това просто беше една измама."

Тя казва, че успява да се откаже от никотина след само един сеанс. А преживяването я вдъхновява да стане хипнотерапевт.

Днес Смит управлява своя бизнес Grace Space Hypnosis, който предлага онлайн хипнотерапия на над 250 000 души по цял свят, в това число шефове на компании от класацията Fortune 500, спортисти и знаменитости.

34-годишната Смит също така е редовен участник в телевизионни предавания в САЩ и автор на две книги за хипнозата.

Какво точно е хипнотерапия?

Според тълкуванието на Оксфордския речник това е "изкуствено създаване на съноподобно състояние у човек, при което той или тя е неспособен да променя умственото или физическото си състояние, освен под влиянието на някаква външна насока, на която неволно и несъзнателно се поддава".

Определението на Смит е доста по простичко - "медитация с цел ". Нейните клиенти използват хипнозата, за да постигат всичко - от сваляне на килограми до отказването от някакъв навик, освобождаване от стреса или постигането на някаква амбиция.

Някои хора считат хипнотерапията за спорна практика, но прилагането й се подкрепя от много медицински организации. Според британската Cancer Research "някои хора с рак използват хипнотерапията, за да се отпускат и да се справят със симптомите и лечението ".

Двамата студенти, които се изправиха срещу Coca-Cola и PepsiСтудентите Мирко Вийгерт и Лоренц Хампл решили да създадат собствена компания за безалкохолни напитки тип кола, но нямали никаква идея как се произвежда газираната напитка

Родената и израснала в Ню Джърси Смит завършва английски, бизнес управление и религия в колежа Уагнър в Ню Йорк. След това записва магистратура по човешки права в Колумбийския университет.

За да стане хипнотерапевт, през 2011 г. тя завършва 250-часов курс, от който получава сертификат, докато през цялото време продължава да работи. Това е необходимото за САЩ обучение, въпреки че изискванията варират в отделните страни.

След като завършва курса, тя напуска работа и започва да работи като професионален хипнотерапевт от "малък" офис в Ню Йорк.

За да привлече първите си клиенти, тя пуска реклама със специална първоначална цена в сайта LivingSocial, който днес е част от Groupon. Тя твърди, че успява да продаде 952 сеанса за 24 часа, а след това хората се увеличават заради положителните отзиви.

Първоначалните сеанси били лице в лице, но след това Смит мести бизнеса си онлайн, като сеансите се провеждали чрез видеовръзка. Тя казва, че идеята за това идва от нейни корпоративни клиенти, които искали да продължават със сеансите и докато са извън града по работа.

Две години след като започва, бразилският й съпруг Бернардо Фейтоса се присъединява към бизнеса, като се грижи за технологичната част от него.

В последните години интересът към Смит и базираната й във Флорида компания нараства значително, благодарение в немалка част и на присъствието й в американския телевизионен ефир. Тя е участвала в предавания, като The Doctors по CBS и популярното „Шоу на д-р Оз“.

През 2016 г. Смит отваря свое училище, в което подготвя и сертифицира хипнотерапевти. То вече е обучило над 200 души.

Училището и основната й компания, която работи с 20 подизпълнители, се очаква да й донесат годишни приходи в размер на 3 млн. долара тази година.

По време на пандемията от COVID-19 компанията предлага безплатни сеанси на медиците на първа линия от цял свят.

Гледайки в бъдещето Смит казва, че иска да помага за това хипнотерапията да става все по-разпространена по света.

"До голяма степен все още има едно погрешно разбиране за нея," казва тя, недоволствайки от факта, че някои хора все още я смятат за "средство за контрол над разума ... което няма как да бъде по-невярно".

"Когато знаеш какъв положителен ефект оказваш в света и някой омаловажава работата ти с насмешка, е болезнено и разочароващо," казва Смит, която е майка на две деца.