Шарзад Рафати е една на 13 години, когато решава, че един ден ще създаде глобална компания.

Тя е наясно, че няма да може да постигне мечтата си, ако остане в родната си страна Иран.

Затова на 17-годишна възраст нейната упоритост и увереност убеждават родителите й да й позволят да се премести сама във Ванкувър, за да следва в университет.

Шарзад пристига в Канада през 1996 г. с един куфар и ограничени познания по английски.

"Не можех да изразявам това, което исках да кажа и мисля и това беше най-голямото предизвикателство, но бях решена да успея в живота", казва тя пред BBC.

Днес тя е на 40 години и ръководи BBTV - компания, която помага на фирми по целия свят да си осигуряват рекламни приходи от видеа в YouTube, Facebook и други уебсайтове и приложения.

Компанията е основана от Шарзад през 2005 г., а сред популярните й клиенти са НБА, Sony, Warner Bros и Disney. Според канадската преса тя се оценява на над 1 млрд. долара.

"За предприемачите е важно да мисля колкото се може по-мащабно," казва тя.

Шарзад е родена в семейство на бизнес лидери в Техеран през 1979 г. - годината на Иранската революция. Нейната майка ръководи текстилна компания, а баща й има имотен бизнес.

Животът в столицата на Иран става все по-труден за семейството й след революцията и войната между Иран и Ирак, която бушува в периода 1980 - 1988 г. За да избегнат бомбардировките, Шарзад и нейното семейство се преместват в малко селце.

"Иран беше във война в продължения на осем години и голяма част от успехите на моите родители им бяха отнети," казва тя. "Знаех, че имам нужда от различно бъдеще и живот, в който мога да направя разлика и в който има равенство"

Затова, когато става тийнейджър тя вече е решена, че иска да емигрира.

Във Ванкувър тя се записва в Университета на Британска Колумбия, където изучава компютърни науки. Тя не знаела много за компютрите, нито пък имала компютър, но проявявала интерес към математиката и технологиите.

След като се дипломира през 2000 г., Шарзад изучава френски език в Сорбоната и лидерски умения в бизнес училището на Оксфордския университет.

Поглеждайки назад, тя казва, че й било интересно как Apple обръща тенденциите в музикалната индустрии и начина, по който хората консумират музика, с нейните iPod и iTunes. Тя осъзнава, че видеосъдържанието неизбежно ще последва тази тенденция и ще се стриймва в интернет.

"Промяната в музикалната индустрия беше ясен индикатор за посоката, в която поема видеосъдържанието," казва тя. "Аудиото беше в началото на еволюцията и за мен беше ясно, че видеото е го последва."

Затова през 2005 г., когато е на 25, тя основава BBTV. Това е същата година, в която се ражда YouTube.

Първоначално това е хардуерна компания, която произвежда устройства, които дават възможност на потребителите да гледат интернет видеа на своите телевизори.

Интересът обаче не бил голям, тъй като хората просто гледали видеата на компютрите си. Затова три месеца след началото Шарзад решава да смени фокуса на компанията.

"Трябва да се проваляш бързо и да се учиш от грешките си бързо," казва тя.

Шарзад забелязва, че интернет потребители качват пиратски видеа в онлайн платформи, като новата тогава YouTube. Притежателите на авторските права след това се намесвали, за да свалят видеата.

Тогава й хрумва идеята да създаде софтуер, който ще позволи на тези компании да печелят от реклами, предлагани в цялото това съдържание, вместо да се опитват да го свалят.

Софтуерът на BBTV следи съдържанието, което се качва, като най-важните моменти от спортни събития или клипове от филми.

Тя го прави посредством технология за аудио и видеоразпознаване, след което на видеата се поставят реклами. Рекламните приходи след това отиват у засегнатите компании или спортни организации, а BBTV взема процент.

Само две години след създаването си BBTV привлича един от първите си големи клиенти – НБА, с която продължава да работи и до днес. "Бях млада и притеснена, но наистина вярвах в нашите решения," казва тя.

За да разрасне бизнеса, тя си осигурява редица инвеститори, сред които и канадският технологичен бизнесмен Хамед Шабази. Тогава - през 2013 г., европейската RTL купува 51-процентен дял за 36 млн. долара.

Впоследствие RTL увеличава дела си до 57.3%, но Шарзад продължава да държи един от най-големи индивидуални пакети в компанията. RTL не публикува отделни финансови данни за BBTV, но подразделението й за "дигитални дейност", което включва канадската компания и две други фирми, има 452 млн. долара приходи за миналата година.

BBTV вече произвежда и софтуер, който подпомага създаването на онлайн видеа, а услугите й се предлагат както на индивидуални клиенти, така и на компании. Според BBTV видеата, свързани с различните й технологии, са гледани 429 млрд. пъти през 2019 г.

Като жена предприемач в доминирана от мъже индустрия, Шарзад казва, че й се е налагало да работи по-здраво от колегите си мъже. "Имам по-малка възможност за грешки," казва тя.

С BBTV тя изпълни мечтата си да създаде глобална компания. Нейните 400 служители са разпределени в четири основни центъра. Компанията е с централа във Ванкувър и има офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис и Мумбай.

Шарзад твърди, че няма разминаване в заплащането на мъжете и жените служители в нейната компания и че жените съставляват 43% от служителите й и 46% от ръководния екип, което са високи проценти за технологична компания.

"Това ме прави много горда," казва тя. "Това е един от ключовите фактори за успехите на BBTV."