Вашата психограма - истинският капитал на Facebook

2851
Вашата психограма - истинският капитал на Facebook

От разказването на това къде си бил, какво си ял и с кого смяташ да се срещаш явно също могат да се печелят пари. И то какви! Мрежата за социални контакти Facebook се оценява на стойност от 50 млрд. долара. Младата фирма още не е на борсата, но 450-те млн. долара, които бяха вложени от известната със своята предпазливост инвестиционна банка Goldman Sash, на практика представляват нещо като борсова оценка.

Какво прави дяловото участие във Facebook така ценно? То е част от така наречените мрежи за социални контакти, които представляват платформа за интерактивно общуване между хората. А желанието им да съобщават, на пръв поглед, не особено интересни неща се оказва направо неутолимо. Особеното, което отличава Facebook от предишни интернет-платформи, е невижданата досега скорост, с която се разраства ползването й.

Лавинообразно сприятеляване


До преди две години Facebook имаше около 100 млн. юзъри в цял свят, днес те са вече 600 млн.. Twitter межудвременно наброява 100 млн. потребители. Ежедневната употреба на Facebook прави платформата особено привлекателна за рекламния бизнес. В САЩ всяка пета интернет-реклама междувременно е позиционирана именно във Facebook. В Германия, където платформата дълго време беше недостатъчно популярна, междувременно също има 14 млн. активни юзъри, от които 10 млн. я ползват ежедневно. Всяка десета реклама в Германия се показва във Facebook!

Facebook има и още една стойност, която е малко по-прикрита. Всяко съобщение, публикувано във Facebook по света, съдържа детайлирани информации за личността и компютъра, от които се изпращат.

Така фирмата на Зукърбърг разполага с изключително детайлни психограми за всеки един от своите ююзъри. Тези електронни "досиета" всъщност са истинската стойност на фирмата, която някой ден може да й донесе значително повече печалаби от рекламните приходи, които се събират сега. Именно тези данни са капиталът, с който разполага Facebook и за който имаше множество критики, че се събира и съхранява небрежно.

Facebook е и щедър спонсор

24% от дяловете във Facebook се държат от Марк Зукърбърг - основател и шеф на платформата. Той е евреин по произход, възпитан атеистично, увлича се по старогръцки трагедии, завършил е Харвард, има славата на социален невротик и компютърен маниак. Програмира още от най-ранна детска възраст. Първите му изяви са свързани със създаването на компютърни игри на базата на картини, рисувани от деца. Като студент Зукърбърг създава първата версия на Facebook, с която докарал до срив от претоварване компютърната мрежа на Харвардския университет. Днес живее скромно с приятелката си Присила Чан в Калифорния. Facebook е и щедър спонсор - напоследък дари 100 млн. долара на училища в щата Ню Джърси.

Източник: Дойче веле

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Gissel
# 0
22:05 | 11 May 2012
It's good to see someone thinnikg it through.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg