Заплашиха със затвор адвокат-изкуствен интелект

2662
Заплашиха със затвор адвокат-изкуствен интелект

© Unsplash

Джошуа Браудър, главен изпълнителен директор на нюйоркския стартъп DoNotPay, наскоро обяви, че на 22 февруари изкуственият интелект на компанията му ще представлява обвиняем, който се бори в съдебната зала за отмяна на глоба за пътнотранспортно произшествие. 
 
"Ще създадем история", написа Браудър в Twitter. "Изкуственият интелект на DoNotPay ще прошепне в ухото на някого какво точно да каже. Ще публикуваме резултатите и ще споделим повече, след като това се случи". 
 
За съжаление обаче, най-вероятно никога няма да разберем как ще се справи "роботизираният адвокат" в съда, защото няколко дни по-късно Браудър обяви, че DoNotPay отлага съдебното дело, след като е получила заплахи за затвор от представители на щатската адвокатска колегия, ако това се случи, съобщава Engadget. 
Главният изпълнителен директор разказва, че няколко щатски адвокатски колегии са заплашили компанията му, а една от тях дори е заявила, че може да поиска лишаване от свобода за шест месеца за него. 
 
"Дори и да не се случи, заплахата от наказателни обвинения беше достатъчна, за да се откажа от делото. Писмата станаха толкова чести, че по едно реме си помислихме, че това е просто отвличане на вниманието и че трябва да продължим напред", казва той. 
 
От щатската адвокатска колегия на Калифорния, потърсени за коментар, отказват да говорят за ситуацията с DoNoPay, но заявяват, че са длъжни да разследват потенциални случаи на неразрешена адвокатска практика. 
 
Браудър първоначално създава DoNoPay като безплатен чатбот с изкуствен интелект, който може да ви помогне да изготвяте писма и да попълвате формуляри по различни правни въпроси. "Адвокатът-робот" на компанията се захранва от няколко генератора на текстове, включително ChatGPT и DaVinci, преквалифицирани да са наясно с различните аспекти на закона. За да използва помощта на изкуствения интелект, подсъдимият трябва да носи умни очила, за да записва съдебното производство, както и хедсет, който би му дал възможност да получава съвети от изкуствения интелект. 
 
Но CBS News акцентира, че тази технология е незаконна в повечето съдебни зали в САЩ. В глобален мащаб, много държави изискват всички страни да дадат съгласието си да бъдат записвани. Ето защо от 300-те случая, които DoNotPay разглежда като потенциални възможности за демонстрация на технологията си, само два са реални, единият от които е този за отмяната на глоба за пътнотранспортно произшествие. 
 
В крайна сметка Браудър решава да отложи дебюта на своя адвокат-изкуствен интелект в съдебна зала и да се съсредоточи върху използването му в помощ на хората по въпроси, свързани с правата на потребителите, намаляване на сметки за медицински услуги, преустановяване на абонаменти и оспорване на кредитни оценки.
 
Въпреки това си решение главният изпълнителен директор все още се надява, че изкуственият интелект в крайна сметка може да помага на хората в съдебната зала. 
 
"Истината е, че повечето хора не могат да си позволят адвокати. Това можеше да промени баланса и да позволи на хората да използват инструменти като ChatGPT в съдебна зала, което може би щеше да им помогне да спечелят делата си", коментира още Браудър. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg