Защо часовниците в цяла Европа изостанаха с 6 минути?

7259
Защо часовниците в цяла Европа изостанаха с 6 минути?

© Pixabay

Интегрираната електроенергийна мрежа на Европа се връща отново в пътя след странен и безпрецедентен епизод, който доведе до това часовниците в региона да се движат със закъснение от около шест минути.

Континентална Европа разполага с най-голямата синхронна електроенергийна мрежа в света, която преминава свободно през границите на 25 страни, при фиксирана честота от 50 Hz, която се поддържа чрез тясна координация между енергийните компании в региона.

Поддържането на честотата на мрежата е изключително важно. Ако падне под 47.6 Hz или надхвърли 52.5 Hz, цялата мрежа ще се изключи автоматично, заедно с всичко, свързано с нея. Обаче много по-малки отклонения също могат да имат ефект, посочва T+L.

Странният епизод, за който вече споменахме, е от средата на януари и приключва на 6 март. През този период водещата средна честота е 49.996 Hz, а не 50 Hz.

Много електрически часовници, като например тези на радиостанции и фурни, се синхронизират с честотата на електрозахранването, а не с вграден кварцов механизъм или чрез свързване към интернет сървър. Последните два варианта са по-скъпи.

Така че, въпреки че честотата на несъответствие е много малка, тя предизвиква изоставане у тези часовници.

Испания живее в грешно часово време от 76 годиниПрез 1941 г. генерал Франсиско Франко решава да премести часа в Испания с 60 минути напред в знак на солидарност с Адолф Хитлер

Кой е виновен за това? Косово, очевидно.

Според European Network of Transmission System Operators (ENTSO-E), малката балканска държава от средата на януари до тази седмица е консумирала повече енергия, отколкото е произвеждала - до кумулативната мощност от 113 гигаватчаса.

И въпреки че Косово коригира отклонението, мрежата се нуждае от още малко време, за да се възстанови, посочват от ENTSO-E. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg