Защо сънувате странни сънища и как да ги управлявате?

4712
Защо сънувате странни сънища и как да ги управлявате?

Неочаквани житейски събития, високи нива на стрес и промени в рутината могат да повлияят на сънищата ни, правейки ги по-странни, по-ярки и запомнящи се.

Ето какво може да причини странни сънища и как може да ги контролирате по -добре.

Защо сънувам странни сънища?


Нашите тела преминават през различни етапи на сън всяка нощ. По-голямата част от сънуването се случва във фазата с бързо движение на очите (REM), или около 90 минути след като заспите.

„Сънищата по време на REM сън са странни, ярки или причудливи и често са обвързани с емоции“, казва пред Insider Стефани Стал, доктор по медицина на съня в Университета на Индиана.

Целта на сънищата все още е загадка за научната общност, въпреки че има някои доказателства защо може да имате особено странни или ярки сънища.

Според Стал това се дължи на факта, че човек обработва нова информация. Изследванията показват, че сънуването играе роля в обработката на информацията, която възприемаме през деня, консолидирането на спомените и създаването на нови знания.

Ако сте фокусирани върху една тема точно преди лягане, има по-голяма вероятност тя да се прояви в съня ви. „Ако обсесивно гледате новините или превъртате в социалните мрежи за коронавируса преди лягане, вероятността да сънувате нещо, свързано с него, е по-голяма.

Сънят е и проява на емоциите. Има доказателства, че сънищата са форма на ума за самотерапия. Ние формираме спомени, обработваме преживявания, както и чувства, когато спим. Смята се, че REM е особено важен при обработката на емоциите.

Например, по-високите нива на стрес могат да причинят увеличаване на REM съня, което да доведе до по-ярки сънища. Съществува и силна връзка между посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) и кошмарите.

Циклите на REM сън стават все по-дълги и по-дълбоки през нощта, което води до най-дълбок сън точно преди да се събудите сутрин. Ако заспите по-късно, може да сте в по-дълъг REM от обикновено, което увеличава вероятността да имате странни сънища. И обратното също може да е вярно: липсата на сън или недоспиването може да доведе до по-ярки сънища.

Как да управляваме странните сънища?

Почти всеки има странни сънища от време на време, но те обикновено не са причина за безпокойство.

Всъщност, има няколко стратегии, които можете да опитате за предотвратяване на странни сънища или за успокояване след тяхното възникване:

Намалете стреса. Начинът, по който прекарвате времето си точно преди лягане, може да повлияе на съня ви, след като заспите. Затова се опитайте да се въздържате от дейности, които могат да ви разтревожат или напрегнат, като гледане на страшен филм или четене на новините.

За да имате по-добър сън като цяло, можете да включите и стратегии за управление на стреса, като дневник, редовни упражнения, медитация или разговор с терапевт.

Техники за релаксация. Ако смущаващ сън ви събуди посред нощ, може да е трудно да заспите отново. Затова опитайте да се отпуснете чрез дихателни техники за намаляване на сърдечната честота и избягвайте тревожните мисли. Може да се опитате да ангажирате съзнанието си с нещо друго, като четене на книга, докато не започнете отново да се чувствате сънливи.

Опитайте репетиция на сънищата. Този процес включва историята на лошия сън и след това опишете алтернативен или по-щастлив край.

Придържайте се към режим на съня. Това ще ви помогне да спите по-добре и евентуално да избегнете лошите сънища. Това означава, че трябва да се стремите да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, което ще ви помогне да регулирате циркадните ритми и да избегнете прекомерния сън или недоспиването.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg