Бъдещето на интернет

2993
Бъдещето на интернет

Интернет се променя постоянно, особено след експлозията на пазара за смартфони. Преди няколко години социалните мрежи промениха онлайн комуникацията, а малко след това смартфоните промениха начина ни на достъп.

Тревожните тенденции и опитите за налагане на контрол над мрежата също продължават. Какъв ще бъде интернетът на бъдещето?

Мобилният интернет превзема света. Скоростите за обмен на данни непрекъснато растат, а големите интернет компании вече са пренасочили вниманието си към устройствата в джобовете ни.

Глобалната мрежа не само се приспособява към тези и други промени, но го прави все по-бързо. Повечето от тези промени вече настъпват. Еволюцията на виртуалното пространство не може да се предначертае подробно, но основните тенденции са ясни.

Тези мегатенденции клонят към премахване на анонимността в интернет, което е една от най-привлекателните му характеристики. Все повече сайтове изискват записване с истински имена, в това число и платформата за видеообмен YouTube.

Всъщност се достига връхната точка на развитието на социалните мрежи и най-вече на Facebook. С него се наложи модел на комуникация, в който псевдонимите вече не са нужни, посочва Нова телевизия.

Въпреки изчезването на анонимността, социалните мрежи показаха и политическото си значение с революциите в арабския свят. До голяма степен, опозиционната вълна се осъществи, защото правителствата не упражняват контрол върху интернет.

Това обаче може да се промени с прехвърлянето на контрола върху интернет на държавно ниво, по инициатива на Русия, Иран и Китай.

Докато повечето институции, които регулират интернет, са американски, на международно ниво мрежата се регулира от споразумение, сключено в рамките на ООН през 1988 г. Промяната му обаче може да предизвика дълбоки сътресения.

Битката за контрола над съдържанието в интернет далеч не е приключила. От една страна, конкуренцията за пазара на развлекателната индустрия се изостря значително, от друга авторитарните правителства по света са застрашени от свободната информация.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg