Как да пестим електричество, когато използваме компютрите си?

2383
Как да пестим електричество, когато използваме компютрите си?

В чест на инициативата „Часът на Земята 2012”, Lenovo предостави няколко идеи как да пестим електричество, когато използваме компютрите си.

Настройте яркостта на монитора си

Колкото по-силна е яркостта на монитора, толкова повече енергия изразходва той. Можете да намалите яркостта на монитора си, когато работите в тъмна стая, тъй като в такава обстановка очите ви са по-чувствителни към светлина. С по-тъмен дисплей очите ви ще са по-отпочинали.

Изключете скрийнсейвъра си

Скрийнсейвърите не спестяват енергия. Всъщност, някои скрийнсейвъри, които са богати на графични елементи, карат компютъра да изразходва двойно повече енергия и му пречат да премине в режим на заспиване. Според Агенцията по опазване на околната среда (EPA), изключвайки скрийнсейвъра си може да спестите между 37 и 113 лева годишно от разходи за електроенергия.

Използвайте LCD монитор

Liquid Crystal Display (LCD) мониторите изразходват средно с 50-70% по-малко енергия от обикновените Cathode Ray Tube (CRT) монитори. За 8-часов работен ден с LCD монитор пестим енергия от порядъка на 100 киловата годишно.

Преминете към режим на икономия на енергия

Настройте монитора си да преминава към режим за икономия на енергия всеки път, когато не е бил активен за 20 минути.

Настройте хард диска си да се изключва след 30 минути липса на активност от ваша страна. Може да промените настройките от иконата „Опции за енергия”, която се намира в Контролния панел. Така ще намалите количеството енергия, което вашият компютър изразходва, докато не го използвате.

Изключвайте компютъра си

Изключвайте компютъра си, ако няма да го ползвате за повече от два часа. Дори да не го ползвате, компютърът ви ще продължава да хаби средно по около 100 вата енергия. Може да го слагате и в режим на изчакване. Въпреки разпространеното схващане, ежедневното изключване и включване на компютъра ви е добър навик за правилна поддръжка.

Изваждайте кабелите от контакта

Средно 40 процента от електроенергията, използвана от домашни електроуреди, продължава да се изразходва дори когато уредите са изключени. Това са 10 процента от общото потребление на енергия на домакинството. Като изваждате кабелите на уредите от контактите, може да намалите сметката си електричество и да помогнете на околната среда. По-лесна опция е да свържете няколко уреда към разклонител, като изключвате само него.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg