6 технологии, които революционират автомобилите

9524
6 технологии, които революционират автомобилите

Ако сте почитател на научната фантастика от половин век насам, вероятно имате представа как ще изглежда градът на бъдещето.

Блестящи небостъргачи и лични космически совалки, които летят над подредена мрежа от сивкави пневматични тръби. Днес има разнообразни технологии, които ще променят начина, по който се придвижваме в градските зони, независимо дали ние самите шофираме или не.

ВВС представя шест от тях.

1. Коли, които си говорят

Не говорим за Kitt - системата за изкуствен интелект на сериала „Нощен ездач“, нито за приложението Siri, с което разполагат автомобилите Subaru. Става дума за системата за комуникация между колите, известна като V2V.

Американското министерство на транспорта предложи неотдавна правила за стандартизиране на начина, по който автомобилите си общуват, за да информират за местоположението, дестинацията и скоростта си, предупреждавайки водачите (а в по-дългосрочен план и автономните коли) за потенциалните опасности.

В града, където по-често се случват катастрофи на кръстовища, самите автомобили ще решават дали имате достатъчно време, за да преминете на светофара и кой има приоритет на кръстовище. Така че можете да влезете в Snapchat или друга социална мрежа без разсейващите звуци от клаксони.

2. Коли, които говорят на светофарите

Другата половина от технологиите за споделяне на информация е системата V2I, която позволява комуникация между автомобила и инфраструктурата. Камионите на пожарникарите вече използват редица технологии, за да променят червената и зелената светлина на светофарите по маршрута си, но V2I ще чете данните от автомобилите, за да повиши ефективността на трафика в градовете.

Интелигентната инфраструктура може да удължи времето на зелената светлина, ако трафикът започва да се забавя, да променя ограниченията на скоростта или да регулира пътищата за достигане до определена дестинация, за да сложи край на задръстванията.

Тя може също да пренасочва движението в случаи на катастрофи и бавен трафик. Когато дойдат автономните автомобили, те не само ще четат и обработват информация, а целият град ще стане интелигентна машина.

3. Изключване заради горивото

Дизеловите двигатели са с висок въртящ момент, трайни и с ефективна употреба на гориво, но скоро ще видим ново развитие. Париж, Мексико, Мадрид и Атина имат план да забранят дизеловите автомобили от 2025 г., за да ограничат замърсяването на въздуха. Примерът им вероятно ще бъде последван и от други градове по света.

Двата най-големи града в Норвегия – Осло и Берген, планират да създадат зона с нулеви вредни емисии до същата дата, като забрани дизеловите двигатели в определени части от градовете.

Така че, макар пак да ви се налага да чакате в задръстване по пътя си към центъра, със сигурност колите ще бъдат по-малки, по-чисти и тихи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg