„Алекса, кой е виновен?“. Това е въпросът, който следователите в Бентънвил, щата Арказнас, искат да зададат на умния асистент на Amazon, пише френският вестник Les Echos.

Свързаното с интернет устройство, наречено Echo, е включено постоянно и е обвито с микрофони. Миналата година то се озовало на местопрестъпление. На 22 ноември 2015 г. Виктор Колинс е открит мъртъв в джакузито на един от приятелите си - Джеймс Бейтс.

В момента той е обвинен в убийство и ще бъде съден в началото на следващата година, въпреки че не се призна за виновен през април.

Дали устройството на Amazon е регистрирало разговори, които могат да помогнат на разследването? Малко е вероятно. Когато Echo засече ключовата дума „Алекса“, то записва въпроса на потребителя и изпраща питането до сървърите на Amazon, където се обработва и съхранява.
а„Алекса, какво ще бъде времето утре?“, „Алекса, пусни ни джаз в хола“ и т. н. Но когато ключовата дума „Алекса“ не се споменава, машината не пази записите повече от няколко секунди.

Отказът на Amazon

Несъмнено убиецът не е бил толкова глупав да попита умния асистент как да се отърве от тялото. Но някои звуци, близки до ключовата дума, могат да предизвикат изпращането на запитване до Amazon, която пази на сървърите си всички въпроси, ако потребителят не поиска изрично да бъдат изтрити.

Вероятно властите се надяват точно на това. Те поискали от Amazon да предаде записите и друга информация, която притежава. Гигантът от Сиатъл обаче отказал да сътрудничи.

„Amazon няма да разкрие клиентска информация без валидно и обвързващо законово изискване, което да е коректно упоменато. Amazon, разбира се, се противопоставя на твърде мащабни и неуместни искания“, съобщи компанията в имейл, изпратен до редица американски медии, сред които Engadget и Fortune.

Свързан с интернет водомер

Аферата напомня на някои аспекти от конфликта на Apple с ФБР, когато федералното бюро поиска от технологичната компания да му предостави достъп до съдържанието на iPhone на един от терористите, замесени в атентата в Сан Бернардино. Конфликтът постави доста въпроси за защитата на личния живот и ролята на технологичните компании, които събират лични данни.

На фона на очакванията за увеличаване на броя на свързаните с интернет устройства, трябва ли полицията и разузнавателните служби да посягат на индивидуалните свободи? Дали задължението да разкриват или не тези информации може да навреди на определени групи от хора?

Вероятно аферата с убийството на Виктор Колинс ще надхвърли границите на Бентънвил. Властите вече проучиха данните от свързания с интернет водомер в жилището на заподозрения.

Те показват, че във фаталната нощ са били потребени близо 530 литра вода между 1 и 3 ч сутринта, което е доста необичаен обем. Дали тя е послужила за заличаване на следите от престъплението?