Продажбите на смартфони забавят ръста си в следващите пет години

2204
Продажбите на смартфони забавят ръста си в следващите пет години

Ръстът на световните продажби на смартфони се очаква да се забави съществено през следващите няколко години, това прогнозира нов доклад на BI.

Въпреки рекордни продажби през четвъртото тримесечие на миналата година, 2015 се очаква да е последната с двуцифрен ръст в продажбите на „умни устройства“.

Тенденцията на силен ръст в продажбите на смартфони, особено на развиващите се пазари, през последните пет години до голяма степен се предопределяше от спада в цените на смартфоните.

За периода между 2010 и 2015 година средната цена на смартфоните се понижи почти наполовина.

Достигането на пълна зрялост на развитите пазари ще е в основата на новия тренд по забавяне на ръста. Проникването на смартфоните достигна нови рекордни нива на ключови пазари като САЩ, Европа и Китай. Броят на купувачите на първо устройство се е понижил до минимум на тези пазари.

В същото време развиващи се пазари, като Индия и Индонезия, ще регистрират по-ускорен ръст в продажбите от останалите пазари, като ще са в основата на ръста на целия сектор. По-ниското ниво на проникване на смартфоните в Индия ще предопределя тези трендове.

Световните продажби на смартфони се очаква да достигнат 2.1 милиарда броя през 2021 година.

Индия се очаква да съставлява 10% от световните продажби през тази година, което е далеч под 30-те процента на Китай.

Двете основни операционни системи – Android и iOS, се очаква да са с пазарен дял от 97.3% през изминалата година спрямо 96.3% година по-рано.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...