Стилян Шишков пред Forbes: Приходите и печалбата са индикаторите, които реално показват дали една компания е успешна

8245
Стилян Шишков пред Forbes: Приходите и печалбата са индикаторите, които реално показват дали една компания е успешна

Идеята на Стилян Шишков (38 г) за новинарски спортен сайт се ражда спонтанно в края на 2005 г., докато живее в САЩ. Той се впуска в реализацията й, като инвестира собствени средства в Sportal.bg в период, когато никой не вярва, че начинанието може да е бъде перспективно.

Само за три месеца след старта си през пролетта на 2006 г., вложената инвестиция в сайта излиза на нула. „Ентусиазмът играе важна роля в компанията и до днес.“, казва Мартин Петров (29г),директор „Бизнес развитие“, който се присъединява към начинанието година по-късно.

Освен приятелство със Стилян Шишков имат и общ път на развитие – и двамата са бивши футболисти и се дипломират в специалността маркетинг и мениджмънт в Lender University, САЩ. Всичко това се оказва добра основа за общ бизнес. До 2008 г., когато Стилян Шишков се завръща окончателно в България, Мартин петров се грижи за новосъздадената медийна група MS Key Group на място. Двамата сами разработват структурите на сайтовете с помощта на програмисти и дизайнери. „Следваме наши собствени правила и черпим добри практики от успешни проекти в чужбина“, казва Шишков, който е Главният изпълнителен директор на групата.

Портфолиото на MS Key Group е съставено от вертикални сайтове насочени към определена аудитория. Сред общо 40-те тематични сайта са Formula1.bg, Hotnews.bg. Woman.bg. Men.bg, Games.bg, Data.bg. Перлата за тях остава Sportal.bg , който вече има свои клонинги в Русия (Sportal.ru), Унгария (Sportal.hu) и Сърбия (Sportal.sr). Настъпването на чужди пазари в онлайн медиите не е лесна задача, признават двамата предприемачи. Цялото ноу-хау, което са натрупали през годините те пренасят директно в новите сайтове. „Това е лукс, защото отпада технологично време за да се постигне определено ниво на качество на продукта”, казва Мартин.

Всички сайтове в групата генерират над 550 хил. уникални посещения на ден, според статистиката на Google Analytics.„Насочваме се към проекти, за които смятаме, че ще са печеливши. Правили сме и грешки, но без тях няма как да се расте.“, казва Стилян Шишков. Според него е нужна бърза реакция при взимането на стратегическите решения, защото нишите в интернет пазара се запълват много бързо и вероятността някой да те изпревари е голяма.

Най-важната цел на двамата предприемачи е сайтовете да бъдат лесни за използване от потребителите.„Нашите продуктите еволюират постоянно“, казва Мартин Петров. Принципът е оптимизацията на сайтовете да се прави на малки етапи, които се натрупват и водят до качествена промяна в цялата медията. Друга посока за развитие е в областта на мобилните приложения. Предвижда се през 2012 г. всички сайтове в групата да имат мобилни версии.

„Успехът на медийната група се дължи на факта, че че през първите години почти всички приходи се реинвестираха компанията, както и в покупката на дялове в други компании“, казва създателят на компанията Стилян Шишков. Сред тези придобивания се нареждат сделките за финансовите сайтове Profit. bg и Insurance.bg, както и инвестицията в социалната мрежа Svejo.net. Един от най-новите им проекти е Novini.bg, който само три месеца след старта си регистрира над 1 млн. уникални посетители. Всяка интернет медия в групата има своя отделна редакция и журналистически екип. „Опитваме се да правим журналистика, до колкото това е възможно в интернет“, казва Мартин Петров. Според него доброто съдържание и неговото ритмично подновяване са ключови за да се привлекат читателите. Например редакцията на Sportal.bg работи 24 часа, 365 дни в годината, което е причина сайтът да има високи показатели за лоялност сред потребителите, а именно 33% от тях правят по 8 отделни посещения на ден.

„Ние сме много позитивно настроена компания. За мен е важно да работим с хора, с които ни е приятно“, казва Стилян Шишков. Атмосферата в MS Key Group е като в спорта - задружен екип, амбициозни цели, а и всеки понеделник всички заедно играят футбол. Ето защо според Мартин Петров да се работи до късно не е запазена територия само за управленския мениджмънт - „Всички колеги го правят, защото не го усещат като задължение, а като удоволствие“.

Рекламният пазар в интернет се разраства с всяка изминала година, казва Стилян. Прогнозата на Българската асоциация на рекламните агенции, е тази година стойността му да достигне 18.2 млн. евро.

MS Key Group има очаквания за сериозен ръст на нетните приходите от реклама от 2.2 млн. евро в края на 2010 г. до 3.4 млн. евро в края на 2011 г. Според Стилян Шишков това са индикаторите, които реално показват дали една компания е успешна.

„Имаме големи идеи. Ще разширяваме дейността си не само в сектора на онлайн медиите, но но и в услугите и интернет търговията”, казва Шишков, за когото спортният принцип никога да не се отказва, важи и в бизнеса.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Leila
# 0
19:11 | 26 November 2011
За цифрите не знам, ама сайта Novini.bg има толкова много читатели, защото половината му са прехвърлени от Data.bg. Не можеш да свалиш нищо без да те прехвърли към сайта.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg