200 бона на ден глоба за "Тракия"

633
200 бона на ден глоба за

Близо 200 хил. евро на ден глоба може да плаща строителят на "Тракия". Солените неустойки са предвидени в контракта, който ще подпише фирмата изпълнител на проекта за отсечката Стара Загора-Нова Загора.

Санкциите са част от договора, публикуван на сайта на пътната агенция. При забавяне на изграждането фирмата ще дължи по 0.2% от цената на поръчката на ден. Прогнозната стойност на поръчката според експертите е 96 млн. евро. Така глобата за ден може да удари 192 хил. евро.

Максималната стойност на неустойката е до 25% от целия проект. Така ако изостава постоянно с графика, изпълнителят може да дължи на държавата до 24 млн. евро.

Ако работите бъдат наваксани и магистралата бъде завършена в срок, парите ще бъдат върнати на изпълнителя, пише още в договора. При лошо или непълно изпълнение на строителството глобата също е до една четвърт от цената на сделката.

Неустойка се дължи и за цялостното закъснение на проекта, като парите са допълнителни към глобите от забавянето на отделните етапи. За всички други задължения, които избраната фирма не изпълни в срок, тя ще бъде санкционирана с 2000 лв. на ден, като максималната глоба е 60 000 лв.

При лошо изпълнение на дейности извън строителните санкцията е в размер до 10 000 лв. Фирмата ще дължи пари на държавата и при неизпълнение на задължение по договора - до 10% от стойността му. Ако не може да бъде определена точно, санкцията ще е 0.5% от цената на поръчката.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg