30% от София е без канализация

2166
30% от София е без канализация

Най-рано през 2020 г. София ще има напълно изградена канализация във всичките си квартали. Това е заложено в дългосрочния план на Столичната община за развитие на ВиК мрежата.

Т. е. в ХХI в. жителите на една трета от европейската столица София живеят на септични ями. При положение че съоръжението "канализация" е било познато още в древния Рим, а дори и 6 века преди Христа насред йорданската пустиня обитателите на древния град Петра са имали отделни теракотени канали- за мръсна и за чиста вода.

В съвременна София обаче положението с отпадните води е тежко. В 30% от селищата в града няма канализация или тя е само частично изградена и не върши работа. Така мръсните води от домакинствата на хиляди семейства се оттичат по примитивни канавки и се изливат директно в дерета или реки. И през топлите месеци из кварталите от септичните ями се носи смрад. Такова е положението и в престижните квартали като "Драгалевци", "Бояна" или Банкя.

Общината работи по изграждането на канализация в районите "Кремиковци", "Нови Искър", Банкя и градските квартали на София, обясни зам.-кметицата по инвестициите и строителството Ирина Савина. С тези райони се бърза, защото срокът за строеж на канали в селищата с над 10 000 души е в края на 2011 г.За останалите (до 2000 жители) е 2016 г. според изискванията на ЕС. Е, след като нашата стратегия предвижда краен срок 2020 г., очевидно София няма да спази сроковете. Но от кметството се надяват да няма наказателни процедури.


За 90% от всички селища без канализация има изработени идейни проекти, а за 50% от тях и работни (което позволява да започне градоустройствена процедура и търсене на финансиране), обясни Савина. Средства щели да се искат по оперативна програма "Околна среда" от Европейската комисия и чрез инвестиционната програма на "Софийска вода". По предварителни сметки за изграждане на канализация във всички квартали ще са нужни около 2 млрд. лв. "Инвестираме по 6 млн. лв. за проектиране, а доста средства трябват и за отчуждителни процедури", каза Савина.

200 млн. лв. само ще струват каналите в район "Кремиковци"Там проектната процедура е напреднала и през 2011 г. ще приключи отчуждаването на имоти. Финансиране ще се търси от Еврокомисията, а по стратегията срокът за изпълнение е 2020 г. По същото време трябва да е готова канализацията и в "Нови Искър" и в Банкя. В Банкя вече се строи колектор, който ще позволи отводняването на града и на другите селища в района. До края на годината ще приключи проектирането на канализационната мрежа.

С проектиране и тежки отчуждителни процедури се бори общината и по проектите за канали в кварталите "Манастирски ливади" (изток и запад), "Кръстова вада" и "Гърдова глава". Сроковете за тези неселени места е 2016 г. Концесионерът на ВиК мрежата "Софийска вода" започна работа по канализация в кв. "Бенковски". В "Суходол" вече бяха изградени колектори, а общината готви проекти за още 5 такива съоръжения за финансиране от ЕС.

Уличната канализация там ще е готова до 2016 г. В "Модерно предградие" се строи колектор, а срокът е 2011 г. Каналите в "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново" също се проектират приоритетно, като крайният срок за полагане на тръбите там е 2015 г. През 2011 г. "Софийска вода" ще започне изграждане на два главни колектора за района. Канализацията на "Драгалевци" пък ще се влее в колектор с дължина 2,6 км, който ще бъде построен от ул. "Сребърна" до Околовръстния път до 2015 г.

Каквито и да са сметките в периода 2015-2020 г., в тези квартали актуални ще са септичните ями. Собствениците пък на тези "цивилизовани" съоръжения ще продължат с ходенето си по мъките и ежемесечното, понякога двукратно източване, на нечистотиите си. За което ще продължат да си плащат средно по около 10 лв. на кубичен метър, в зависимост от квартала и фирмата, която се ползва.

Източник: в. Труд

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg