Българи си залагат домовете, за да си плащат сметките

656
Българи си залагат домовете, за да си плащат сметките

Все повече българи ипотекират жилищата си, за да получат кредит, с който да платят сметките си за ток, парно и данъци. Тъй като от началото на кризата банките все по-често отказват потребителски кредити, хората прибягват към ипотечните заеми, за да покрият разходите си или да върнат стари задължения по други кредити и кредитни карти.

В момента българите масово теглят заеми до 30 000 лв., за да погасят натрупани задължения за вода, парно или данъци, каза изпълнителният директор на консултантската компания „Кредит център" Тихомир Тошев.

Потребителите, които теглят в момента заеми, са тези, които вече имат няколко кредита и кредитни карти и се опитват да ги погасят, като изтеглят по-голяма сума. Той уточни обаче, че банките не са склонни да отпускат потребителски заеми на клиенти, които вече имат задължения към други финансови институции.

Тогава потребителите, които разполагат със собствен апартамент, взимат заем срещу ипотека. При тези кредити лихвата е сравнително по-ниска, като варира между 9 и 11 процента, а при потребителските заеми тя е между 14 и 16 на сто, обясни Тошев.

Шефът на консултантската компания коментира още, че има около 10 процента намаление на търсенето на кредити за покупка на жилище през юли и август. Причината е, че през тези месеци хората са предимно в отпуска. По думите на Тошев има вариант държавата да подпомогне пазара на недвижими имоти, като поеме част от лихвата по заемите. Той обясни, че има такава практика в САЩ, където държавата стимулира младите семейства да си купуват дом, като поема част от лихвата по ипотечните кредити за първо жилище.

Според икономиста и преподавател в Югозападния университет в Благоевград Чавдар Николов има вариант държавата да се намеси на пазара на недвижими имоти, като гарантира ипотечните кредити.

Той обясни, че това може да стане чрез специално създаден за тази цел фонд или чрез Българската банка за развитие. По думите на Николов, ако ипотеките за първо жилище на българите се гарантират от държавата, банките ще свалят лихвите, тъй като рискът, че заемът няма да бъде погасен, ще намалее. Според икономистите обаче такава мярка няма да бъде предприета у нас по-рано от една-две години.

Източник: в. Новинар

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg