Бизнес рискът у нас се увеличава

420
Бизнес рискът у нас се увеличава

България има тенденция за увеличаване на бизнес риска и затова рейтингът на държавата се намалява, съобщиха в неделя от международната компания за управление на кредитния риск Кофас (Coface) за mediapool.

Рейтингът на страната е променен от А4 на А4 в понижение, като предишната актуализация бе направена през януари 2007 година, когато от B в повишение той бе вдигнат на А4, пише в днешния си брой в. "Монитор".

Рейтингът на Кофас отразява тенденциите в бизнес климата, икономическите и финансовите перспективи и фирменото поведение на плащане.

Под наблюдението на компанията попадат 165 страни по света. Класификацията им е в седем нива - А1, А2, А3, А4, В, С и D в посока увеличаване на риска.

„България е поставена в отрицателния списък на страни под наблюдение, защото беше отчетено повишаване на уязвимостта є от външен икономически шок. Големият дефицит по текущата сметка е довел до силна зависимост от чуждестранни инвестиции и увеличаване на частния външен дълг. Този дефицит изглежда труден за удържане от гледна точка на системата за фиксиран валутен курс с директни чужди инвестиции, които се очаква да намалеят през следващите години.", коментира Камелия Попова, управител на Кофас България.

Въпреки това българските експерти на компанията не очакват да се стигне до реално понижаване на рейтинга на страната. „Прогнозата ни е за плавно забавяне на икономиката. В същото време това не означава, че тя не може да постигне ръст. Успешните сектори през 2008 година очакваме да бъдат добивната промишленост, фармацевтиката, а също така застраховането и финансовите услуги.", допълва Попова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg