Бизнес център за 70 млн. евро вдигат до “Цариградско шосе”

1393
Бизнес център за 70 млн. евро вдигат до “Цариградско шосе”

Бизнес център, в който ще се инвестират 70 млн. евро на бул. "Цариградско шосе" в София, ще бъде завършен в първите месеци на 2010 г., съобщиха инвеститорите от European Trade Center за вестник „Монитор“. Строителството му вече започна върху терен от 53 560 квадрата северозападно от детелината за ж.к. "Младост". Върху същия парцел се гради и търговски център на „Карфур Цариградско". Финансирането е с кредити, отпуснати от "Пиреос банк-България".

Центърът ще включва и най-високата (65 м) офис сграда в строеж в страната. Проектът предвижда изграждането на 5 офис сгради от клас А сгради с обща разгъната застроена площ от 70 000 кв. м. Вече е наета "на зелено" сграда Е, като наемател са собствениците на строящия се в непосредствена близост мол на "Карфур".

Според Емил Емануилов от „Европейски търговски център" АД доказателство за мащабността на проекта е фактът, че в момента в реализацията му е ангажиран над половината от строителния потенциал на столицата. Представителят на инвеститорското дружество не пожела да уточни имената на фирмите, влагащи средства в него. Единствената подробност, която съобщи, е, че мажоритарният дял се държи от ирландци с позиции във финансовата сфера. Някои от тях са бивши директори на ирландски банки, добави той.

European Trade Center ще бъде изграден, използвайки редица „зелени технологии", понижаващи енергийните разходи и оптимизиращи функционалната среда в центъра. Всяка една от сградите ще има слънчеви батерии, а покривите им ще бъдат озеленени. Комплексът ще разполага с подземен паркинг с 830 места, висококачествени комуникационна система, окабеляване, HVAC система, отличен транспорт, както и улеснен достъп за хора с увреждания. Безопасността ще се осигурява от модерна противопожарна система и дизелови генератори.

Сграда А ще разполага с 6, а останалите с по 4 високоскоростни асансьора с destination control system, която осигурява бързина и удобство на посетителите и наемателите и е енерго-спестяваща. Това са първите асансьори от този тип в България, като скоростта им е 2.5 м в секунда. Сграда А ще бъде със 17 надземни етажа, сграда B е 12-етажна, сграда C - 11, а D и E – 10-етажни.

Автор на проекта е арх. Илиан Илиев. Строителните работи се извършват от компания TERNA, а проектният мениджмънт е поверен на SAVANT. Ексклузивен консултант е Colliers International България. Засега не е определена фирмата, която ще се занимава с мениджмънта на центъра след завършването му.

Според Атанас Гаров, шеф на Colliers International България, има оферти за покупка на проекта в началната му фаза на изпълнение. Няма да бързаме с продажбата, уточни той.

80-100 хил. кв. м офиси излизат на пазара до края 2008 г. Това прогнозираха от Colliers International България. Предлагането няма да нарасне много, което предполага ръст на цените, каза Атанас Гаров. В European Trade Center ще се предлагат разумни наеми, които да са конкурентни на пазара. След 2-3 години при по-голямо предлагане, каквото се очаква да има, е възможно да има спад на наемните цени, но при условие, че те преди това нараснат над разумните нива, прогнозира Гаров. Според шефа на Colliers International България наеми за офиси извън центъра близо до 20 евро на квадрат в момента са прекалено високи и са неустойчиви.

Офисите в България са по-евтини отколкото в съседна Румъния, каза Антон Славчев от Colliers International България. По-скъпи от нас са наемите на офисите и в Сърбия и Хърватия. Зад нас са само Република Македония и Албания, уточни той.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg