Борим се за 90 млн. евро от еврофризера

510
Борим се за 90 млн. евро от еврофризера

Истина или политически спекулации са твърденията, че страната ни ще загуби завинаги половин милиард евро от еврофондовете заради корупция? Подобни твърдения се появиха в петъчния Ройтерс, като авторитетното издание цитираше свой анонимен източник от Еврокомисията. Според него мярката щяла да бъде обявена в юлския доклад на Брюксел.

"Това е чиста спекулация", заяви в отговор говорителят на ЕК Марк Грей. Не може да се предрешава съдържанието на доклада, преди той да бъде написан и приет, добави Грей. Еврокомисарят по регионалното развитие Данута Хюбнер също отрече твърденията на Ройтерс. Вестник "Стандарт" поиска справка по случая от финансовото министерство.

90 млн. евро, които страната ни трябваше да получи от трите предприсъединителни фонда на ЕС, са блокирани. Това е крайната равносметка за България, след като Брюксел временно спря да плаща част от средствата по ФАР, ИСПА и САПАРД. Но тези пари съвсем не са изгубени. Има реална възможност да бъде получено всичко от ЕС до последното евро. Но за това е нужно да се мобилизира цялата администрация, за да докаже на Брюксел, че може да контролира изразходването на средствата.

Необходими са не само добри чиновници, а и политическа подкрепа за България в европейските институции. Която ще бъде дадена, само ако страната ни прояви политическа воля за справяне с проблемите. Сега всички надежди са отправени към вицепремиера Меглена Плугчиева, която трябва да ни извади от кризата, коментират експертите пред „Стандарт“.

Общо 50.7 млн. евро са временно замразените средства от Еврокомисията за България по програма ФАР. От тях 36.6 млн. евро са за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите, а за Министерството на регионалното развитие и благоустройство – 14.1 млн. евро. Но към настоящия момент плащанията към изпълнителите (бенефициенти) на проектите, управлявани от изпълнителните агенции по ФАР в двете министерства, не са спрели. Плащания се извършват със средства от държавния бюджет, след като се направят всички контролни действия, изисквани от ЕС.

Единствено за проекти, при изпълнението на които има констатирани нередности или е възникнало съмнение за такива, е преустановено плащането до изясняване на случая. Крайният срок за усвояване на парите по програма ФАР е различен за всеки отделен случай. Затова трудно може да се каже, ако средствата по ФАР са блокирани до лятото, дали това забавяне ще бъде фатално за някои проекти.

С програма ИСПА ситуацията е подобна. Траншове от Европейската комисия по ИСПА се извършват на принципа на възстановяване на средствата от страна на Брюксел на вече направени разходи. Т.е. това, което е платено от държавния бюджет към изпълнителите (бенефициентите), се възстановява от ЕК, след като се провери дали отговаря на всички изисквания.

Европейската комисия препоръча временно да бъде спряно одобрението на разходите по трите ИСПА проекта, управлявани от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ). Към момента това представлява временно спиране на възможността за възстановяване на разходи за 6.2 млн. евро.

Но реалните плащания по проектите на ФРПИ към изпълнители по договори не са преустановени. Министерството на финансите е осигурило средства от държавния бюджет и пътният фонд извършва плащания, когато те са законосъобразни и след осъществяване на нужните контролни дейности. Временно е прекратено само възстановяването на разходи от ЕС, а не извършването на плащания. Така няма опасност парите от ЕС да бъдат изпуснати заради неспазване на срокове. В законодателството на ЕС няма краен срок за възстановяване на извършените разходи.

Положението със спрените пари по програма САПАРД е по-различно. По искане на Европейската комисия от началото на 2008 г. досега България не е заявила пред Брюксел плащания по мярка 2 за - "подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", за които европейското съфинансиране е на стойност 2.4 млн. евро. Така тези пари реално не се дават. Към средата на май 2008 г. сумата, която остава за плащане до края на 2008 г. по мярка 2, е на обща стойност 77.6 млн. лв. публично съфинансиране.

От тези пари 25% е националното съфинансиране, а 75%, или 58.2 млн. лв. (29.7 млн. евро) са средствата от ЕС. За да не се изгубят парите, България отправи искане до Европейската комисия за удължаване на срока за усвояването им с една година - до края на 2009 г. Ако получим одобрението на Брюксел, тези 77.6 млн. лв. ще може да се дават на земеделските стопани през цялата следваща година и няма да бъдат загубени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg