Брюксел иска от България списък на крадливи фирми

492
Брюксел иска от България списък на крадливи фирми

Европейската комисия (ЕК) иска България да й предаде до 16 юни списък на фирми, нарушили правилата за усвояване на предприсъединителни фондове. Имената им ще влязат в Системата за ранно предупреждение на ЕК и те ще бъдат изключени от настоящи и бъдещи проекти, пише днес вестник „Сега“.

Това става ясно от анекса към писмото на генералния директор на Главна дирекция "Разширяване" в ЕК Майкъл Лий до зам.- министъра на финансите и национален ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски от 8 май.

ЕК настоява още Ивановски да докладва на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ не само за доказани нарушения, но и за всяко подозрение, че се злоупотребява с европейски пари. Това изискване е в пълно противоречие с практиката у нас за дадено лице или фирми да се смята, че са невинни, докато съдът не се произнесе на последна инстанция, което отнема години. Така нищо не пречи на компании, разследвани за злоупотреби, да кандидатстват и вземат пари по различни европрограми. През последната година бизнесът на няколко пъти сигнализира министерствата за нарушения при раздаването на европари, включително и по програма ФАР, но конкретни мерки срещу злоупотребите така и не бяха взети.

"Ще изготвим такъв списък в срока, който ни бе даден. По-важното е обаче да свършим първо с персоналните промени, да дадем на хората време да свикнат с изискванията", коментира пред вестника Ивановски. Според него ЕК за пръв път настоява пред България за черен списък и за докладването на съмнения.

Ивановски съобщи вчера, че ЕК е предложила да бъдат разширени правомощията му и той да може да назначава и уволнява шефовете и административния персонал на изпълнителните агенции по ФАР в министерствата. На практика, Брюксел препоръчва националният ръководител по ФАР да бъде подчинен пряко на ЕК, а не на ресорния си министър Пламен Орешарски и да изземе част от кадровите правомощия на министрите на финансите, на регионалното развитие, на социалната политика и на икономиката, в чиито ведомства има агенции по ФАР. Както "Сега" писа вчера, ЕК е гневна на Гагаузов и Орешарски, че отказват да сменят чиновниците, които не си вършат работата.


"Решението дали да получа новите права ще бъде взето след обсъждане с всички заинтересовани страни", уточни Ивановски. Но подчерта, че след ден-два ще назначи новия ръководител на агенцията по ФАР в МРРБ. По принцип това кадрово решение трябва да се вземе от регионалния министър Асен Гагаузов.

Ивановски опроверга твърденията на кабинета, че министрите не са знаели за гневните писма на Майкъл Лий. "Няма как да не са знаели, защото още на 4 март бяхме с тях в кабинета на Лий, за да обсъдим какво да правим", разказа той. НДСВ изрази пълна политическа подкрепа за Димитър Ивановски, който е от неговата квота в изпълнителната власт.

Вчера правителството публикува на интернет страницата си писмото на Майкъл Лий на английски език. Източник в Брюксел каза на "Сега", че Министерството на финансите гневно е поискало обяснение от ЕК защо и как служебната кореспонденция попада в медиите, но вицепремиерът Меглена Плугчиева е пресякла опита за разследване откъде изтича информация. "Писмото се публикува с цел пълна прозрачност на комуникацията между българските власти и Европейската комисия и след необходимото съгласуване с комисията относно възможността за публикуване на документи, представляващи служебна кореспонденция", се казва в съобщение на МС.

Плугчиева разпореди вчера незабавни действия за подобряване на системите за управление и контрол на програма ФАР. Тя ще координира действията, които българската администрация ще предприеме в отговор на писмото на Майкъл Лий. Плугчиева съобщи на ПГ на БСП снощи, че още днес ще представи план за действие с конкретни срокове. Тя уточни, че засега няма намерение да уволнява никого, защото не е дошла да реже глави и няма да се прави на следовател. Първо ще се запознае с работата на всички и ако някой не си я върши, ще си иде.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...