Бюджетният излишък расте с 400 млн. лв. на месец

406
Бюджетният излишък расте с 400 млн. лв. на месец

Бюджетният излишък продължава да расте с бурни темпове и към 31 август вече възлиза на 4.631 млрд. лева, което е пореден рекорд. В края на юли превишението на приходите над разходите бе 4 219.1 млрд. Това означава, че само за 31 дни излишъкът се е увеличил с нови над 400 млн. лева.

Данните за осемте месеца опровергават твърденията на министър Орешарски, че през второто полугодие излишъкът ще започне да се топи заради по-големите разходи на хазната.
Офертата на правителството за подялба на "излишните" бюджетни пари от вчера се обсъжда в парламента и вече предизвика първите скандали.

За разлика от миналата година, този път ползвател номер едно е социалното министерство, следвано от новата пътна агенция. Кабинетът "Станишев" предлага депутатите да одобрят харченето на общо 1.556 млрд. лева в оставащите десетина седмици до края на годината. Намерението е това да стане на две фази - първо да се раздадат 1.206 млрд. лева, а ако няма неприятни бюджетни изненади - още 350 млн.

Както и през 2007 г., министрите отново искат пари не за конкретни проекти с конкретни разчети, а за политики и програми. Военното министерство, например, настоява за допълнителна бюджетна инжекция от 75 млн. лева за "Изграждане на оперативни способности" на армията - за превъоръжаване и освобождаване на честоти за излъчване на наземна цифрова телевизия. ДАНС, която от седмица се тресе от скандал с подслушвания, иска 10 млн. лева за "базово материално осигуряване".

Политиките на Масларова за справяне с бедността ще глътнат към 700 млн. лв.
Новата пътна агенция трябва да получи общо 300 млн. лева допълнителни бюджетни средства на два транша. На първия етап НАПИ ще вземе 90 милиона, за да задвижи довършването на трите отсечки от магистрала "Тракия", и още толкова - за ремонти на шосета и за отчуждаване на имоти за ново пътно строителство.

На следващата фаза кабинетът иска да налее в агенцията още 120 млн. лева - 110 милиона за "Тракия" плюс 10 млн. лв. за проектиране на други магистрални отсечки. Шефът на НАПИ Димитър Иванов се яви за кратко вчера на заседанието на бюджетната комисия и предизвика гнева на депутатите, тъй като не успя да разясни точно за какви пътни отсечки ще харчи парите от излишъка.

Народни избраници от БСП се оплакаха, че са го гонили по стълбите, за да получат информация, но не го настигнали. Заради това бюджетната комисия отложи гласуването на проекторешението за излишъка за следващата седмица.

"Трябва да се даде възможност на НАПИ по-гъвкаво да може да разпределя парите от бюджетния излишък", заяви министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Възможно било парите да не се изразходват само за магистрала "Тракия" и най-добре било агенцията сама да прецени кои проекти е най-удачно да се платят до 31 декември.

Финансовият министър Пламен Орешарски успокои депутатите с обяснението, че ще се намери начин парите за строителство да се управляват така, че да могат да се ползват и догодина. "Договорите в строителството го позволяват", отбеляза Орешарски без повече разяснения.

Председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров намекна, че е възможно в последния момент, към края на годината, с решение на Народното събрание да се направи ново разпределение на излишъка, ако се окаже, че някои ведомства не могат да усвоят предвидените суми, а други искат още.

Източник: вестник "Сега", Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...