Частният сектор намалява, държавният апарат расте

1174
Частният сектор намалява, държавният апарат расте

Вместо да намалява, държавният апарат се разраства. Това потвърждават последните данни на НОИ за осигурените лица през 2010 г. Правителството напълно е забравило намеренията си да ореже привилегиите на най-висшата каста служители на бюджетна издръжка, които дори не плащат осигуровки, защото им ги поема хазната. За първата пълна година от управлението на ГЕРБ те не само не намаляват, а се увеличават с 6456.

Така държавата вече осигурява изцяло за своя сметка 131 729 държавни служители, съдии, прокурори, военни, полицаи, следователи и разузнавачи. От тях магистратите и назначените по закона за държавния служител са 48 729, а армията от военни, полицаи, следователи и разузнавачи е с численост 83 000. Привилегията те да не плащат осигуровки от години изкривява пазара на труда и води до сериозен дефицит в бюджетите на социалното и здравното осигуряване.

Преди година финансовото министерство смело обяви, че тези категории служители започват да си плащат личния дял от осигуровките. Това трябваше да стане от 1 април и беше цената, на която кабинетът склони да не повишава здравната осигуровка на редовите граждани в средата на годината на 10%. Впоследствие идеята беше изоставена след ропот от всички ведомства, най-вече МО и МВР.

Преди 2 седмици проверка показа, че след спорадични съкращения в началото на мандата, министерствата отново увеличават щатните бройки. Последният такъв случай е социалното министерство, което след като съкрати 500 души, сега отново ще назначава, за да укрепи капацитета по усвояване на пари по европейските програми. Заедно с хората на трудов договор, които плащат част от осигуровките си сами, в управлението работят общо 200 000 души.

За разлика от хората на издръжка от държавната хазна, работещите в частния сектор драстично намаляват. Първоначалните данни показват, че осигурените лица са се стопили за година с около 174 000 души. По данни на НОИ през 2010 г. те са били 2.66 млн., а през 2009 г. - 2.8 млн. От НАП дори отчетоха 194 000 по-малко.

Кризата дава и други отражения - средният осигурителен доход за 2010 г. едва стигна 570 лв. Минималното му увеличение с 2.4% спрямо 2009 г. е най-вече заради увеличението на ръста на договорените минимални осигурителни прагове по професии с 4.85%, на минимален осигурителен доход на самоосигуряващите се, както и съкращаването основно на хора с ниски възнаграждения.

Най-висок ръст има при осигурителния доход на учителите, който скача с 6.2 % и стига до 738 лв., основно заради въведени нови заплащания, след като се появиха главни, старши и т.н. учители. За сравнение в държавната администрация се правят осигуровки върху много по-висока база - средно 949 лв. за държавните служители и цели 998 лв. за военни и полицаи.

Източник: в. Сега

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg