Проучване на Българската стопанска камара показва, че образованието на работещите се влошава и продължава недостигът на квалифицирани кадри.

Почти по всички показатели за образовани и квалифицирани кадри, България винаги стои на дъното или много под средните равнища за ЕС. Има излишно много висшисти с икономически специалности, готови за чиновници, но в същото време с всяка изминала година намалява относителният дял на бакалаврите и магистрите в технически специалности.

Това съответства и на структурата на българската икономика на ниско платения неквалифициран труд. Людмила Векова, ръководител на екипа, изготвил анализа: "Най-често срещаните професии, 23 процента от заетите лица са с професии като продавачи, снабдители, 11 процента шофьори, т.е. вижда се една доста сериозна концентрация в групите, които така не изискват особено по-високо ниво на квалификация и образование."

От бизнеса предлагат единна информационна система между отделните държавни институции, чрез която да се направи връзката между образованието и професионалната реализация и да се помогне на младите да се ориентират за своето призвание, уточни Жечко Димитров, програмен директор на проекта: "Бизнесът и образованието в момента за съжаление говорят различни езици. За нас е изключително важно да подпомогнем работата на бизнеса да намира своевременно компетентна работна сила и да подава обратна информация към образователната система."

При сегашните тенденции, според Стопанската камара, България няма да достигне целите, заложени в икономическата стратегия "Европа 2020".