Депутатите приеха окончателно данък "уикенд"

1926
Депутатите приеха окончателно данък

Депутатите одобриха на второ четене т. нар. данък „уикенд”. Според промените в Закона за корпоративното подоходно облагане ползването на служебни активи (автомобили, телефони и имоти) за лични цели ще се облага с данък от 10%, съобщи bTV.

Бизнесът ще може да избира какво облагане да приложи - схемата с 10% или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Депутатите регламентираха и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква за служебно. За служебните автомобилите бизнесът сам ще определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50 на сто за служебни цели и 50 на сто - за лични.

Разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ, записа парламентът.

С приетия данък се облекчават данъчно и работодатели, и служители, посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й, ако поправките, свързани с ползването на фирмени активи за лични нужди, не са били гласувани, разходите за тях, освен с ДДС, е следвало да се считат и за доход, получен от лицето, ползващо актива. Този доход трябваше да се облага с данък, съгласно закона за облагане на доходите на физическите лица, плюс пенсионни и здравни осигуровки, разясни председателят на бюджетната комисия. А това значително би оскъпило и натоварило служителите и работниците, които ползват подобни активи.

Данък „уикенд” предизвика скандали и противоречия по време на дебатите, тъй като първоначално имаше ценови праг за деклариране от 700 лв., който породи сериозни съмнения, че ще удари бизнеса и при относително дребни покупки. По-късно бяха предложени други условия, които след дебати в парламента отпаднаха.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg