Финансови стражари във всяка фирма с приходи над 100 млн. лв.

654
Финансови стражари във всяка фирма с приходи над 100 млн. лв.

Одитни комитети ще следят под лупа финансовото отчитане в предприятията, извършващи дейност от обществен интерес като топлофикационните дружества, водоснабдителните дружества и енергоразпределителните фирми. Такива комитети ще бъдат създадени и в газови компании, телекомуникационни оператори, в БДЖ, в застрахователните фирми, в банките и търговските дружества, емитиращи ценни книжа.

Това предвиждат промени в Закона за финансов одит, изготвени от Министерството на финансите.

Одитните комитети ще следят и ефективността на системите за вътрешен контрол и за управлението на рисковете в предприятията. Те ще бъдат избирани от общото събрание или от едноличния собственик, пише в днешния си брой в. „Монитор”.

При компании с персонал до 250 човека, активи до 86 млн. лв. и нетни приходи до 100 млн. лв. ролята на одитен комитет може да се изпълнява от управителния съвет или надзора, уточниха от финансовото министерство, ръководено от Пламен Орешарски.
Комисия за публичен надзор ще следи дали одиторите си вършат качествено работата, гласят още промените в закона.

Комисията ще надзирава и дейността на Института на регистрираните експерт-счетоводители (ИДЕС). Тя ще се състои от председател и шестима членове, които обаче няма да бъдат назначени на щат. Управителят на БНБ, министърът на финансите, председателят на Сметната палата и шефът на Комисията за финансов надзор ще посочат по един член на комисията. Двама членове ще бъдат определени от управителния съвет на ИДЕС. Всеки регистриран одитор ще бъде проверяван за качеството на извършваната дейност поне веднъж на 6 години, а тези, които одитират предприятия от обществен интерес - на 3 г.

Проектът предвижда да се създаде нов публичен регистър на одиторите, които извършват независим финансов одит. Информацията ще се съхранява в електронна форма и ще е достъпна за обществото по електронен път.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg