Имането на данъчни и митничари под лупа

1064
Имането на данъчни и митничари под лупа

Пълна проверка на имотното състояние на всички митнически служители в страната ще започне до края на годината.Операцията е част от 57 мерки на правителството за справяне с организираната престъпност и провеждане на съдебна реформа в страната.

В графика, изготвен от Министерството на правосъдието, мерките са разделени на 2 секции - постоянни и такива, които ще бъдат извършени до края на годината.

Проверката на богатите митничари е част от постоянните действия, които ще бъдат предприети. Тя има за цел да се осигури прозрачност в работата на администрацията и да действа антикорупционно. Предстоят и постоянни проверки за конфликт на интереси и имуществено състояние на служителите на НАП, както и публикуването на резултатите от тях.

Друга подобна мярка е провеждането на регулярни проверки в търговските обекти, предлагащи цигари и алкохол. Тарашите ще се извършват от хора на Министерството на финансите. Целта е превенция на корупцията в местната власт и по граничните райони, срещу контрабандни пратки.

В борбата с рушветите ще се включи и агенция „ Медицински контрол", която ще бъде създадена от Министерството на здравеопазването до края на ноември. Новата структура има за цел да подобри нормативната основа за противодействие на корупционните практики в болничните заведения. Ще се извършват и постоянни проверки на частните уроци, давани от учители, като ще се проверява дали има конфликт на интереси.

До средата на месец септември пък ще се създаде специално звено в НАП за анализ на риска и селектиране на задължени лица за контрол на база данните на информационната система на Агенция "Митници". Така ще се повиши качеството на контрола върху вноса и движението на високо рискови стоки и ще се противодейства на митнически и данъчни престъпления. Целта е да се осъществи денонощен контрол върху вноса в страната.

Освен това до средата на декември ще се въведат системи за цялостно видеонаблюдение на четирите основни митнически пункта в страната. В екшънплана е предвидено и внедряване на информационна система за регулиране на данъчни измами. Предвижда се да се въведе правило за служебно образуване на самостоятелно дело за пране на пари във всички случаи на наркотрафик, данъчни, митнически и финансови престъпления.

Източник: в. „Монитор"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg