Какви са приоритетите за София през 2011 г .

1367
Какви са приоритетите за София през 2011 г .

Транспортът, екологията и образованието са приоритетите за община София тази година. Това казаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Минко Герджиков при представянето на бюджета пред общинските съветници и районните кметове.

Общата рамка на бюджета за тази година е 1.3 млрд. лв. - с 19 млн. лв. повече от 2010-а. През 2011 г. от кметството ще продължат да пестят от средства за администрацията, като за заплати са предвидени с над 2 млн. лв. по-малко.

Общината разчита на над 10 млн. лв. нови приходи към данъка за недвижими имоти. 3 млн. лв. допълнително се очакват от данък сгради в презонираните райони, а 7.5 млн. лв. - от фирмите, поради уеднаквяването на данъчната основа за начисляването на данъка. Общо 1 млн. лв. постъпления очаква общината и от собствениците на имоти, които живеят в тях, но имотите не са с издаден „Акт 16".

Миналата година общината е получила сериозна подкрепа за реализация на инфраструктурни проекти и от държавата, изтъкна Минко Герджиков. 16.3 млн. лв. са отпуснати за моста на бул. „Брюксел" и 17 млн. лв. за метрото. Тази година се очаква да се отпуснат 21 млн. лв. за нови метро влакове, 28 млн. лв. за градския транспорт, както и средства за изграждане на пътя до Бистрица, каза заместник-кметът.

Йорданка Фандъкова отчете, че през 2010 г. изпълнението на метрото е достигнало до 51%, а сега се изграждат пет колектора. „Предстои да обновим тролейбусния парк с още 50 нови тролея през следващите 2 години и да обновим трамвайната инфраструктура", обяви още столичният кмет.

Инвестиционната програма за 2011 г. ще продължи да се изпълнява и чрез проекти с пари от европейски програми. Общината ще иска и 50 млн. лв. заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за градския транспорт, съобщи Фандъкова. Исканият заем е разделен на две части по 25 млн. лв. Едната част ще е за покриването на стари задължения към транспортните оператори, а другата - за довършването на електронната система за таксуване на пътниците и за изграждането на нови спирки.

През тази година трябва да започне изграждането на завода за битови отпадъци в София, каза Минко Герджиков. Предвидени са нови паркове и градини, 500 хил. лв. са предвидени за охрана на парковете. Приоритет остава и справянето с проблема с бездомните кучета.

По думите на заместник-кмета до 2013 г. трябва да е окончателно решен проблемът с детските градини. Йорданка Фандъкова допълни, че 44 детски градини в предишни години са били загубени за града. „В началото на четвъртата година мога да кажа, че са построени 40 детски градини с инвестиции около 100 млн. лв. Ще продължим с тази наша политика и през тази година, увери кметицата на София.

По думите й в четири района проблемът с липса на места в детските градини вече е решен. Перспективите са и 5-годишните деца задължително да ходят в ОДЗ от следващата година.

Общината разработва и устройствени проекти за ромските гета в столицата, съобщи по време на представянето на приоритетите в област "Градоустройство" в бюджета за тази година главният архитект Петър Диков. „Готов е планът за кв. „Филиповци", където даваме възможност за стъпаловидна реконструкция на района, но това е проект, за който ще търсим еврофинансиране, като сме разработили и проекти за къщи", допълни той. Столична община ще се опита да използва изграждането на метростанцията при НДК, за да реконструира подлеза, каза още главният архитект.

Проектобюджетът на Столична община за 2011 г. ще бъде приет на сесията на Столичния общински съвет на 10 февруари.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

eli
# 0
20:01 | 26 January 2011
ANJI 26 Януари 2011, 20:03:13 Динамиката на спад на цените в имотният сектор ще продължи не само през 2011 но и в следващите 3 до 5 години .Причини : 1- 1 000 000 построени некачествени търговси площи и имота стоящи в момента непродадени и още 250 000 в процес на изграждане и замразени 2-От свички закупени до момента имоти над 20 % са неизрядни ,длъжниците не са заплатили на банките и имотите са в банковите портфейли стоящи като замразени лоши кредити 3-Докато се поддържат изкуствено завишени цени от по 700 $ на квадрат което е 3 пъти над реалните пазарни стойностти банките единствено ще акумулират загуби и купувачи няма да има . 4-Бумът на инвеститорите в бг няма да се повтори поради стотиците измамени руснаци ,германци и англичани които все още очакват своите имоти на зелено някои дори още не са започнали а парите са източени чрез фантоми фирми което нарежда страната ни като наи високорискова и недохосна инвестиция и която повече чужд инвеститор няма да погледне . 5-Средносрочният тренд и динамика диктуват че ще има жестока корекция в цените на имотите до реалните пазарни нива на оценка 300 -500 лева което ще докара стотици още строителни спекуланти извън бизнеса 6 Никой българин няма да купи апартамент който е без инфраструктурни удобства ,нормално разположение и квадратура и реална пазарна цена За всичкото останали българскO имотнО брокери : KEEP DREAMING - THE SHOW IS OVER FOR ALL OF YOU STUPID GET THE FUCKA OUT OF THE MARKET.YOU ARE A SCUM BAGS ON THE FIRST PLACE .INSOLVENT SCUMBAGS
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg