Кой депутат харчи най-много за самолетни билети?

1852
Кой депутат харчи най-много за самолетни билети?

Депутатът от ГЕРБ Светомир Михайлов е истински "ас" в небето. Според справка от НС той е първенец по брой и стойност на закупените самолетни билети - 135 полета за 19 196,41 лв.

В същото време изявите на Михайлов от парламентарната трибуна са повече от скромни - говорил е само 3 минути и 22 секунди. Втори в класацията е също представител на управляващата партия - Свилен Крайчев. Той е летял 93 пъти за 13 853 лв. Свилен Крайчев е направо бъбривец в сравнение с Михайлов. Приказвал е 57 минути и 9 секунди. И двамата с Михайлов са от източната част на страната и вероятно са ползвали аероуслугите за придвижване от дома до работното си място. Михайлов е избран от Добрич, а Крайчев - от Варна.

Трета по брой полети е Цвета Георгиева ("Атака") - тя е летяла 90 пъти за 12 764,21 лв. Георгиева е от Варна. Атакистката е доста по-приказлива от колегите си. Тя е споделяла вижданията си за развитието на държавата и обществото 1 час 45 минути и 22 секунди.

Лидер по изплатени средства за служебни командировки в чужбина се оказа представител на опозицията - червеният Георги Пирински. Той обаче е и зам. председател на Народното събрание и член на постоянната му делегация в Парламентарната асамблея на НАТО. Пирински е усвоил 47 553,93 лв. Втори в класацията по изразходвани средства за командировки в чужбина е синият Лъчезар Тошев. На неговата сметка са записани 43 789,78 лв. Тошев е в постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Трети е Костадин Язов. ГЕРБ-ерът също е в делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО. Язов е изразходвал за пътуванията в странство 39 489,31 лв.

Независимият Марио Тагарински буквално му диша във врата. Тагарински се е разписал за 37 076,56 лв. И той е натовец - делегат е в Постоянната асамблея на алианса. Списъкът на държавите, чийто "приятел" е Тагарински, също е дълъг - общо 20. Асен Агов от "Синята коалиция" се е разписал за 34 822,77 лв. за командировки зад граница. Агов също е в постоянната делегация на Народното събрание в асамблеята на НАТО и оттам идват повечето пари за разходи на негово име. Почти същото е положението и с червения Янаки Стоилов, който е изхарчил 34 121,44 лв. Социалистът също има доста командировки по натовска линия. Пирински, Агов, Тагарински и Стоилов обаче показват, че пътуването не пречи на изявленията от трибуната. И четиримата имат сериозни часове "приказки". Стоилов например е говорил повече от 14 часа.

Двадесет и един народни представители не са ползвали кола от общия гараж на парламента. Сред тях обаче са зам.-председателите на Народното събрание Екатерина Михайлова и Георги Пирински, които ползват служебен автомобил в това си качество. В списъка са и лидерът на БСП и председател на парламентарната група на "Коалиция за България" Сергей Станишев и водачът на партия "Атака" и председател на парламентарната й група Волен Сидеров. Те се возят в автомобил в това си качество. Същото е и положението на Ахмед Доган. И на него - като на председател на партия и парламентарната група на ДПС - се полага кола. И съответно Сокола няма защо да прибягва до услугите на общия гараж.

Касим Дал, който доскоро му бе дясна ръка в партията, но бе изключен от нея, също сам се оправя с транспорта. Лидерът на ДСБ Иван Костов също не е навъртал километри с общ транспорт. Врачанският депутат от ГЕРБ Николай Коцев не използва кола от парламента. И ГЕРБ-ерът от Стара Загора Живко Тодоров не разчита на служебни коли. Така постъпват и червените Димчо Михалевски и Георги Петърнейчев. Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров и избраникът от ДПС Делян Пеевски също не са използвали служебен превоз. Независимият избраник от РЗС Атанас Семов предпочита да избира колата си сам, извън парламентарния гараж.

Най-много километри е навъртял червеният Пенко Атанасов, сочи справка от администрацията на Народното събрание. Той е изминал 60 383 километра по родните пътища. Атанасов, който е избраник от Бургас, е получил и най-много средства за пътуване със собствен автомобил при посещение на избирателния си район - 18 791,75 лв.

Източник: вестник „Труд"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg