Нов бизнес в кризата - вземаш закъсала фирма

1926
Нов бизнес в кризата - вземаш закъсала фирма

Кризата доведе модата на сравнително нов вид бизнес у нас - купуване на фалирали фирми.

Той е като всеки вид посреднически и инвестиционен бизнес - купува се по-евтино закъсала фирма,най-често пред или във фалит, оздравява се и при възможност се препродава с печалба. Препродажбата може да стане и без допълнителни инвестиции. Срокът е 1-2, а понякога и до 5 години след покупката.

"Ако имаш добър бизнес план и си намерил правилните ниши, вярно си калкулирал всички рискове при добра оценка на активи и пасиви и при наличие на малко свободни пари, печалбата може да стигне до 30%, споделя човек от този бизнес, пожелал анонимност.


Няма обаче обективни данни за броя на фалиралите фирми, които са сменили собствениците си.

Обекти за купуване обаче последната година не липсват. Със 141% се e увеличил броят на фирмите влезли в процедура по несъстоятелност, сочат данни на "Кофас България".

От началото на тази година до сега са регистрирани 239 несъстоятелности, което според експертите е значителен ръст спрямо 99 процедури за същия период на 2008 г. Изследвания на "Кофас" и Българската стопанска камара сочат като първенец по брой фалирали компании транспорта.

Скокът е с 650% спрямо първите девет месеца на 2008 г. Рискови остават селското и горското стопанство. В сравнение с миналата година фалитите в отрасъла са нараснали със 170%.

Като втори рисков отрасъл сеочертава строителството - с дял от 9,2% от обявените фалити и ръст от 144 на сто в сравнение с миналата година.

На трето място е търговията на дребно - с 6,7%, следвана от транспорта с 6.3 на сто.

С имунитет срещу кризата, измерен чрез брой фалити, са консултантските услуги.

Експерти разчитат като негативен сигнал не толкова ръста на фалити в познатите отрасли, колкото навлизането през 2009 г. на нови сектори , в които бързо расте броят на компаниите в несъстоятелност. Като такива се сочат минната индустрия, търговията на едро, медии, реклама и издателска дейност, услуги в сферата на туризма и услугите, агенции за недвижими имоти.

Извън общата стагнация заради кризата, експертите на Българска стопанска камара са категорични, че междуфирмената задлъжнялост е истинска бомба със закъснител, която помпа фирмените фалити.

Очакванията за 2009 г. са общата задлъжнялост на реалния сектор са тя да е от порядъка на 150 млрд. лв.

Опасното е, че средният ръст на задлъжнялостта е бил 20% годишно до 2009 г.

За тази година обаче ръстът е скокообразен - 43%. За сравнение - в добрите години икономиката расте 6% годишно, а за този година ни чака рецесия.

Според експертите на камарата притеснително е и това, че приходите от дейност на фирмите вече са с около 10% по-малки от размера на задълженията, тоест не могат да се покрият. Опасността за бързо възпроизвеждане на задълженията на фирмите, включително междуфирмени задължения със същите темпове, крие огромен риск от верижни фалити, предупреждават специалистите.

Ситуацията с фирмите пред финансов колапс се утежнява от свитото банково кредитиране и скъпия финансов ресурс, т.е. от високите лихви.

Финансови експерти смятат, че повечето ни предприятия в нефинансовия сектор са счетоводно декапитализирани. Подкрепена с цифри тезата им е, че задължениятана всички предприятия са с 52% по-големи от собствения им капитал.

И тази година генератор на междуфирмена задлъжнялост е и продължава да бъде бюджетът, който е генерирал задължения към нефинансови предприятия от поне 2 млрд. лв., което е с 45% повече в сравнение с предишни години.

Бюджетът бави плащания към фирми и с по 9 месеца, казва председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Това, ако не до фалит, води фирмите до вегетиране. "Задържането на плащания е също толкова укоримо деяние като това парите да бъдат откраднати", категоричен е той.

Още от 2007 г. експертите на стопанската камара предупреждават за проблема и предлагат създаване на специална клирингова къща.

Пак оттам неведнъж са предлагали за обсъждане и идеята за създаване на специализирана борса за търгуване на дългове на фирми в тежко положение.

Идеята заслужава внимание, особено след като частните съдебни изпълнители отчитат 20% спад в събираемостта на дългове. В повечето сектори фирмите пробват начини за избягване на фалита.

 

Продажба на недостроени обекти от закъсали инвеститори е най-честият начин за спасяване на фалита в строителството, коментираха експерти от строителната камара.

 

Поглъщане на фирми в бранша не се срещало често, защото като големите предпочитали да не се товарят с пасивите на малките.

 

"Реално няма смисъл да поглъщаш фирма, която не ти е конкурент, а обикновено ползваш като подизпълнител", обясни анализаторът на строителната камара Татяна Бъчварова.

 

Браншът е сред най-силно засегнатите от кризата и само за година от списъка на камарата са отпаднали 1500 фирми, обясни тя.

Източник: в. 24 часа

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg