Нова битка за парите ни

421
Нова битка за парите ни

Нов рунд на войната за парите ни започват банките. Очаква се битката между финансовите институции за привличане на депозити да се ожесточи в следващите месеци, прогнозираха финансисти пред "Стандарт". Причина е все по-трудно достъпното и скъпо финансиране отвън.

Това важи особено за онези родни трезори, които не могат да разчитат на финансови инжекции от чуждестранни собственици. Според запознати, в депозитната война ще се включат не само по-малките банки, които не могат да разчитат на "майките" си, но и трезори със собственици гиганти от Европа.

Твърде вероятно е лихвите по влоговете да пробият психологическото ниво от 10% в кратки кампании на отделни банки, сочат анализите на специалисти от сектора. Така двуцифрените нива съвсем скоро може да се окажат реалност за пазара ни, на фона на продължаващата в световен мащаб ликвидна криза.

Поскъпване на финансирането отвън от около процент и дори над това ниво очакват големите ни трезори. Това прогнозираха преди дни пред "Стандарт" шефове на родни банки. Заради финансовата криза и липсата на ликвидност намирането на свежи пари от финансовите пазари се оказва все по-скъпо удоволствие.

Миналата сряда цената, на която банките си разменят пари (индексът Леония), достигна най-висока стойност от създаването си – 5.56%. Така на дневен ред излиза наддаване за останалите у клиентите свободни банкноти.

Двуцифрени нива на лихви по депозити не са нещо странно, обясниха финансисти. Банките ще плащат високи суми само за новонабрани средства, които няма да са голям процент от депозитната им база. Така средната цена на ресурса ще се запази в границите на 6-7 на сто. Около тези нива са лихвите по повечето срочни депозити. Сметките на фирмите са главно разплащателни, по които не се начисляват никакви лихви. А те формират най-голяма част от депозираните суми в банките.

Заради поощренията за привличане на нови клиенти ще се развие банковият туризъм, за който "Стандарт" вече писа преди няколко месеца. Хората ще си местят парите от трезор в трезор, за да се възползват от промоциите.

Засега родните банкери са предпазливи в потвърждаването на възможни двуцифрени лихви по нови депозити. Не е тайна обаче, че още от тази седмица някои от трезорите ни готвят промоции на спестовни продукти.

Източник: вестник "Стандарт", Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg