Октопод и в пенсионната система

2957
Октопод и в пенсионната система

Скандалната застрахователна компания "Алианц България" на Димитър Желев е Октопод и в пенсионната система, показа разследване.

Огромни суми от парите за трета пенсия на работещите в БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" са се изпарили. Общото между всички тези предприятия е, че те осигуряват за допълнителна пенсия работниците си в един и същи доброволен пенсионен фонд - този на "Алианц България". В по-голямата част от случаите това става по силата на договори, сключени преди повече от 10 г., без за това да са провеждани каквито и да било търгове или конкурси.

Договорът на ТЕЦ "Марица-изток 2" с доброволния фонд на "Алианц България" е сключен още през 1998 г. Оттогава до края на 2009 г. във фонда са налети близо 9 млн. лв. пари за трета пенсия на работниците в централата.

Към днешна дата доброволният пенсионен фонд на „Алианц България" е собственост и се управлява от пенсионна компания със същото име - ПОАД „Алианц България". 65,4 на сто от нея е собственост на „Алианц България Холдинг", а 34% се държат от Националната електрическа компания (НЕК).

Според запознати схемата с пенсионните осигуровки е подобна на тази, която „Алианц България" прилага със застраховките в енергетиката. Тя действа от 1998 г. и се осъществява чрез застрахователни полици, сключвани от държавните енергийни компании с точно определен застраховател - ЗАД „Енергия". 50 на сто от нея се държи от „Алианц България", контролирана от Димитър Желев. Благодарение на нея през последните 5 г. са били източени най-малко 200 млн. лв.

Пенсионни врътки

Емблематичен пример за това, как пенсионната компания на „Алианц България" е успяла да отхапе най-голям дял от пазара на доброволното осигуряване - близо 42%, е договорът є с ТЕЦ „Марица-изток 2".

Според него на 5 юни 1998 г. между НЕК и „Енергиен осигурителен фонд" (впоследствие „Алианц България" - виж карето) е сключен договор за допълнително пенсионно осигуряване на работещите в ТЕЦ „Марица-изток 2". По онова време топлоелектрическата централа е собственост на НЕК, има 2000 служители, а на пазара работят само доброволни фондове, чиято дейност не се регулира от никой държавен орган. Контрактът е сключен без определен срок и със задна дата - от 1 април 1998 г.

Според записаното в него, „ТЕЦ Марица-изток 2" се е задължила ежемесечно да внася 24% от минималната заплата на всеки свой работник в „Енергиен осигурителен фонд".

Това прави по около 12 лв. на работник ежемесечно, или 144 лв. на година. Впоследствие със серия от анекси към договора вноската е увеличена и през 2003 г. тя вече стига 22 лв. на месец и 264 лв. на година. Анексите също са безсрочни.

За да е сигурно, че парите не се наливат в пирамида, а от тях работниците в ТЕЦ „Марица-изток 2" ще могат да получават допълнителна пенсия, в договора е предвиден специален текст. Според чл. 5 от контракта „Енергиен осигурителен фонд" е задължен да инвестира внасяните суми, така че на година те да се олихвяват с процент, който да е по-висок или поне равен на най-високия лихвен процент по банковите депозити за съответната година.

За текущата календарна година доходността върху парите на осигурените от ТЕЦ „Марица-изток 2" е трябвало да не е по-малка от месечните лихви по банковите депозити, става ясно от контракта.

За да се гарантира наливането на пари във фонда на „Алианц България", в приетия няколко години по-късно Кодекс за социално осигуряване е записан специален текст, с който работещите в ТЕЦ-а са закрепостени към фонда. Те нямат право да прехвърлят натрупаните по сметките си пари в никой друг фонд, докато работят в електрическата централа.

Така от 1998 г. до 2009 г. ТЕЦ „Марица-изток 2" внася в доброволния пенсионен фонд на „Алианц България" 8.6 млн. лв., сочи справка от ТЕЦ „Марица-изток 2". Важно е да се знае, че само част от тези 8.6 млн. лв. са постъпили реално по сметките за трета пенсия на работещите в ТЕЦ-а.

Причината е, че фондът прибира солидни такси. В конкретния случай към днешна дата се събират по 4 лв. встъпителна такса за откриване на сметка за всеки работник. Както и над 3 на сто от всяка месечна вноска. Освен това „Алианц България" прибира по 10% инвестиционна такса. Тя се начислява върху всеки лев доходност, постигнат при инвестирането на събираните пари.

Точно тук според запознати е голямата далавера. Оказва се, че за периода от 1998 г. до 2009 г. нито едно ръководство на ТЕЦ „Марица-изток 2" не си е направило усилието да провери дали „Алианц България" изпълнява чл. 5 от договора. Тоест дали постига доходност по-голяма или поне равна на най-високия процент по депозити в банковата система. Както е известно, всяко тримесечие Комисията за финансов надзор (КФН) публикува данни за доходността. Ако е проверявало пък, поне си е затваряло очите.

През есента на 2009 г. обаче сегашното управление на ТЕЦ-а е установило, че за периода от 28 септември 2007 г. до 30 септември 2009 г. пенсионната компания на „Алианц България" не само не е постигнала доходност, съизмерима с най-високите лихви по банковите депозити, а напротив - изгубила е 10.52 на сто от парите на работещите в ТЕЦ „Марица-изток 2".

На минус 10.52% възлиза отрицателната доходност на доброволния фонд, изчислена от КФН за въпросния период.

Важен щрих към цялата картина е, че още в началото на 2008 г. тогавашното управление на КФН направи сериозен жест към пенсионните дружества. Според източници от самата комисия това е станало след писмо на пенсионни компании, сред които и „Алианц". „Благодарение" на него, считано от края на миналия януари, загубата от инвестиране на парите на осигурените за трета пенсия си остава за тяхна сметка. Освен това проверката на ръководството на енергийното дружество е показала, че осигурените във фонда на „Алианц България" не са получавали задължителните по договор справки за това, какво се случва с парите им. В резултат на това централата е прекратила скандалния договор от 1998 г.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мене
# 0
13:03 | 29 March 2010
Колкото повече истини излязат на яве, толкова по-злобни ще стават "идеалните" хора от идеалната социална в претенциите си партия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg