Парите в Сребърния фонд достигнаха 1.77 млрд. лв.

1465
Парите в Сребърния фонд достигнаха 1.77 млрд. лв.

1.77 млрд. лв. са парите, натрупани в Сребърния фонд към края на март, показва справка на Министерство на финансите. За сравнение общият паричен ресурс през февруари е бил 1.68 млрд. лв.

Това означава, че само за един месец от държавния бюджет във фонда са постъпили близо 90 млн. лв. 

По закон в Сребърния фонд трябва да постъпват 100% от приходите от приватизация и концесии. Ако пък за съответната година е има бюджетен излишък, 25% от него също трябва да влязат във фонда. Разпоредбите предвиждат още натрупаните пари да се използват за изплащане на пенсии след 10 години.

58,3 млн. лв. са преведени в Сребърния фонд от приходи от концесии през 2010 г., показва справката на финансовото министерство. 21.4 млн. лв. пък са приходите от приватизация за миналата година, които към март 2011 г. вече са преведени в Сребърния фонд.

Очакванията за тази година са по-оптимистични. Започна процедурата за приватизация на 33% от капитала на „Е.ОН България продажби" и „Е.ОН България мрежи". До няколко седмици пък „Булгартабак" също ще бъде обявен за приватизация.

3.1 млн. лв. са приходите от други източници.

От Министерство на финансите посочват още, че за 1.68 млрд. лв. от общия ресурс са открити депозитни сметки в БНБ. За миналия месец натрупаните лихви по тези сметки са 0.7 млн. лв.

Наскоро финансовият министър Симеон Дянков обясни, че до 20% от парите в Сребърния фонд ще могат да се инвестират на Българската фондова борса. В момента се подготвят и законови промени, които ще позволят Сребърният фонд да инвестира в български акции и облигации. Сега по закон парите могат да се влагат у нас само в банкови депозити.

Междувременно вчера приключи четиридневното работно посещение на финансовия министър Симеон Дянков в САЩ. Във Филаделфия заедно с водещи финансисти той взе участие в конференция за глобалните рискове. По време на нея финансовият министър представи основните моменти в пакта „Евро +". По-рано пък по време на визитата си в Ирландия министър Дянков обясни, че финансовата стабилност на България се дължи на валутния борд и добрата данъчна политика. По думите му запазването на въведения през 2007 г. 10-процентен плосък данък и на корпоративния и данъка върху дивидентите със същата ставка е сред успехите на сегашното правителство.

Източник: в. Монитор

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg