Кризата ще удари здраво по джоба и богатите. Скъпото става още по-скъпо и още по-желано. Само за година цената на килограм бели трюфели се е качила от 9598.8 лв. на 10 799.99 лв. за кило, показват коледните каталози на веригата "Метро". Поскъпването спрямо 2006 г. обаче е двойно. Тогава деликатесният продукт е струвал "само" 5038.80 лева.

Все пак за по-малко разточителните по отношение на храната се предлага и по-скромна оферта - настърган трюфел в бурканче от 100 грама на цена 13 лв. Подобно на трюфелите е скочила и цената на свинския бут "Прошуто ди Парма". Миналата година гастрономите можеха да си купят прочутия деликатес за 35.99 лв./кг, сега цената му е 103 лева!

Новост за любителите на изисканата кухня са пресните стекове. Изкушението е американско говеждо ростбиф и бизонско на цени 59.99 лв./кг и 92.39 лв./кг. Ирландският ростбиф, от който също стават крехки стекове, е малко по-евтин - 52.99 лв/кг.

Този пир по време на криза може да се гарнира с великолепен хайвер от есетра. И тук обаче си е казала думата инфлацията. В момента 30 г от изкушението е на цена 119.99 лв. Миналата година цената на кутийката бе 106.79 лв.

Преди няколко години "Метро" пробва пазара с черен хайвер по 300 лв. за 30 грама, но почти никой не посегна към безценната кутийка, която се пазеше под ключ в магазина. От каталога "Гурме" на търговската верига на човек могат да му потекат лигите и пред щанда със сирена.

Портфейлът ви обаче със сигурност ще олекне, тъй като цените се движат между 29 и 50 лв./кг. Топофертата е овче сирене с трюфели с 90-дневна зрялост на цена 52.79 лева за килограм. В букета от млечни деликатеси е включено швейцарско твърдо сирене, испанско овче сирене Manchego, козе сирене President, швейцарски грюер и др.

Рибните деликатеси и морските дарове също са изкушаващи. Най-екзотичното сред тях са живи стриди от Франция на цена 17. 99 лв./кг. Според експертите те вървят прекрасно с бутилка шампанско Krug Grand Cuvee за 280.26 лв.

Източник: в. "Труд"