По-солени данъци от утре

525
По-солени данъци от утре

Лихва от 14.85% се дължи от утре за неплатения данък върху доходите от миналата година. Днес е последният ден за пускане на годишните данъчни декларации за извънтрудовите доходи, пише в. „Стандарт”.

Тази година за първи път и самият данък трябва да се плати до 30 април, а не както досега до 30 дни след пускане на декларацията. Ако ви трябват пари за празничните дни и не искате днес да плащате данъци, от утре започват да текат наказателни лихви върху задълженията ви. Те са в размер 10 пункта над основния лихвен процент на БНБ, който за днес е 4.85%.

Основната лихва се сменя всеки месец и с началото на кредитната криза в САЩ започна тенденция за постоянното й повишаване. Утре БНБ ще обяви нов основен лихвен процент, който вероятно ще се доближи до 5 на сто за година. Така наказателната лихва ще бъде около 15% за година. Ако дължите 100 лв. данък върху доходите си и се разплатите чак след година, ще трябва да дадете на държавата 115 лева, което е лихва от 4 ст. на ден.

Тази година можете да платите данъците си на вноски. Ако нямата пари, за да платите целия дължим налог върху доходите си, днес можете да внесете в хазната само толкова, с колкото пари разполагате. След това наказателни лихви ще се трупат само върху останалата за плащане сума.

Данъкът може да се плати в банковите клонове в офисите на НАП, с банков превод, пощенски запис или по интернет. За дата за плащане се приема денят, в който парите пристигнат по сметката на НАП. Ако платите в самия офис на НАП, парите пристигат веднага, а няма и банкова такса. Но ако не искате да чакате, можете да изпратите парите и от друга банка. Ако внесете парите в клон на банката, обслужваща данъчното, те пристигат по сметката още в същия ден.

Но ако плащате с превод от друга банка или по интернет, парите ще пристигнат след 1-2 дни. Затова е добре да пуснете няколко стотинки повече, които да са лихвата за 1-2 дни. В противен случай, ако след време ви трябва удостоверение, че не дължите данъци, ще се окаже, че имате борч от няколко стотинки. И тогава, за да погасите борча си от стотинки, ще трябва да платите на банката такса за превод от 2-3 лева. Това неудобство е една от причините данъчните да съветват да не се чака последният ден за подаване на декларациите и за плащане на данъка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg