Продават през борсата “Булгартабак”

547
Продават през борсата “Булгартабак”

Цигарените фабрики в София и Благоевград ще се продават поотделно през фондовата борса. Ще има и предварително изискване към купувачите да бъдат стратегически инвеститори, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Това е единственият възможен вариант за раздържавяване на "Булгартабак" според действащата стратегия, заяви министърът. Според него няма разногласия между партньорите в тройната коалиция за метода на продажба. Но преди да се изтъргуват двете дружества в София и Благоевград, ще мине сделката за плевенското.

Дружеството в с. Ясен остана единственото преработвателно в рамките на тютюневия ни холдинг. За него няма изискване да се продаде на стратегически инвеститор и може без проблеми да се пусне на фондовия пазар по схемата, по която бяха направени сделките за фабриките в Пловдив и Стара Загора, обясни Петър Димитров. В момента се подготвят оценките на трите фабрики.

Държавата няма фаворит за инвеститор в "Кремиковци", каза още министърът. Като най-голям кредитор обаче тя ще има тежката дума при избора на компанията, която да изпълнява оздравителната програма на комбината.

Инвеститор се очаква да бъде избран на 26 септември, когато е първото събрание на кредиторите. Преди това, до 11 септември, всички заемодатели трябва да заявят претенциите си към комбината, за да бъдат включени в списък от синдика и одобрени от съда. Държавата вече си поиска от комбината близо 700 млн. лв. главница и лихви, които се считат за държавна помощ. Отделно са борчовете на "Кремиковци" към държавните компании НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ.

Източник: в. "Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg