Строежът на АЕЦ “Белене” може да се забави заради лицензи

413
Строежът на АЕЦ “Белене” може да се забави заради лицензи

Строителството на АЕЦ "Белене" може да се отложи най-малко с шест месеца. Причината е, че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Министерството на регионалното развитие не са издали лицензи, без които изграждането на централата не може да започне. Според предварителните планове строежът на новата ядрена мощност трябваше да започне не по-късно от есента на 2008 г., пише днес вестник „Монитор“.

Все още нямаме лицензи, но се надявам те да не попречат да започнем изграждането на централата навреме, съобщи шефът на енергийната компания "Белене" Йордан Георгиев.
В момента се извършват дейности по подготовката на площадката на централата, както и предварителни строителни работи, добави Георгиев. Строежът на реакторите и на реакторната зала обаче може да тръгне само след разрешението на Агенцията за ядрено регулиране.

Чакаме НЕК да внесе техническия проект и обосновката за безопасност на АЕЦ "Белене". Одобрението им ще отнеме доста време. Няма нито да бързаме, нито да се бавим с разрешението за строеж на централата. Важното е да свършим работата си максимално добре, коментира пред "Монитор" шефът на АЯР Сергей Цочев.

Законовият срок, в който ядреният регулатор може да одобри проекта, е девет месеца, припомни още Цочев.

До края на април ще сме готови с избора на частен стратегически инвеститор, който ще притежава 49% от акциите на бъдещата компания, която ще е оператор на "Белене", казаха от НЕК. В момента се водят преговори с двамата кандидати - германската RWE и белгийската "Електрабел". След като стратегическият инвеститор бъде избран, ще го обявим официално, каза пресаташето на НЕК Христина Стоянова.

Както "Монитор" писа, RWE е фаворит, тъй като предлага да финансира незабавно с 400 млн. евро строежа на централата. Заради световната финансова криза НЕК вероятно ще избере германския инвеститор, коментираха експерти.

При всички положения ще се избере един инвеститор, защото конкурсът е за целия дял от 49 на сто, а после победителят може да реши да сподели риска си с някой от другите участници в конкурса, съобщи междувременно Медиапул, като се позова на осведомени източници.

Освен RWE и "Електрабел" в процедурата се включиха италианската "Енел", германската Е.ON и чешката CEZ, които бъдещият партньор може да покани за участие в проекта.
RWE е водила разговори за партньор, като информирани допускат, че вероятно въпросът е обсъждан с всички участници в процедурата.

Конкурсът за избор на частен инвеститор фактически няма конкретни параметри и НЕК може да взема каквито си иска решения в хода на разговорите във финалния кръг от преговори. Според други източници офертите на предпочетените RWE и "Електрабел", която е собственост на френската компания "Сюез", били не само най-добри като икономически показатели, но и политически подходящи за България при лобирането пред Европейската комисия за повторното отваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй".

Включването на двете компании, представители на две от ядрените сили на Европа, било добро и за реалното изпълнение на проекта, в който като главни подизпълнители на руската "Атомстройекспорт" са ангажирани германската "Сименс" и френската "Арева".

Влизането в експлоатация на първия реактор на АЕЦ "Белене" е предвидено за януари 2014 г., а на втория ­ през 2015 г., припомниха от НЕК. Споразумението за изграждането на централата с руската компания "Атомстройекспорт бе подписано на 17 януари. "Атомстройекспорт", която спечели конкурса за строителството, пое ангажимента да построи два атомни реактора от трето поколение тип ВВЕР-1000, на обща стойност 3.997 млрд. евро.

По време на последната си визита у нас руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия е готова да предостави на българската страна кредит от 3.8 млрд. евро за проекта. Засега обаче българската страна отказва да се възползва от тази опция.

От своя страна пък шефът на "Росатом" Сергей Кириенко предложи в Белене да бъдат построени не два, а 4 блока. Първоначалната идея, датираща от 1982 г., е била АЕЦ "Белене" да има 4 ядрени реактора, коментираха енергийни експерти. Според тях принципно в построяването на 4 блока има резон. Положителните страни на евентуално разширение на проекта на АЕЦ "Белене" са, че при очертаващия се силен недостиг на електроенергия в региона България ще може не само да задоволява собствените си нужди, но и да изнася ток, от което страната ще печели, твърдят енергийни експерти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg